P060729 276155
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides lägger snart fram det länge väntade paketet för den nya gentekniken. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU lanserar snart
paket om genteknik

EU-kommissionen utarbetar nya föreskrifter för den så kallade nya gentekniken. Den ansvariga hälsokommissionären Stella Kyriakides kommer att lägga fram sitt förslag till reform av lagstiftningen i slutet av juli.

De nya planerna ventilerades nyligen under en diskussion i EU-parlamentets jordbruksutskott. Det handlar om en revidering av den så kallade nya avelstekniken. Kyriakides marknadsför paketet som en stark signal till bönderna.

Enligt de ursprungliga planerna skulle paketet presenteras redan i början av juni. Nu kommer innehållet ännu att ses över och uppdateras. Kyriakides försäkrar i alla fall att paketet ska vara färdigt före sommarpausen.

Kyriakides lovar att det nya regelverket ska sända en stark signal producenter, forskare och näringslivet om EU:s framtida kurs. Grödor som förädlas med den nya tekniken kommer att främja hållbarhet inom odlingen, säger kommissionären.

Enligt Kyriakides ska lagstiftningen om genredigering bygga på tre element. Förutom ”mycket höga säkerhetsstandarder” handlar det om ”hållbarhet genom innovation” och ”chanser att stärka jordbrukets konkurrenskraft”.

Kyriakides bekymrar sig inte över eventuella konsekvenser inom samexistensen med ekologiskt jordbruk och GMO-fri odling. Eventuella problem noteras och kommer att beaktas i den konsekvensbedömning som för närvarande upprättas.

Het diskussion att vänta

Diskussionen väntas gå het de kommande månaderna. EU:s jordbruksministrar diskuterade förra veckan informellt den nya avelstekniken under sitt senaste möte i Bryssel på tisdagen.

EU-kommissionen är angelägen att skynda på reformen, men EU:s medlemsländer är fortfarande splittrade i frågan. I Bryssel utgår man från att 18 medlemsländer förhåller sig positiva till den gröna gentekniken.

De nordliga och baltiska länderna stöder friare regler inom gentekniken, likaså Frankrike, Italien, Spanien, Nederländerna, Belgien, Tjeckien, Irland, Kroatien, Rumänien, Portugal och Malta. Grekland, Slovenien, Cypern och Ungern går emot majoriteten.

Tyskland och Österrike hör till de skeptiska EU-länderna. Den tyska producentorganisationen Deutscher Bauernverband skulle önska sig öppnare attityder som favoriserar den gröna gentekniken för att inte halka efter i utvecklingen.

Läs också: EU-kommitté kritiserar lagstiftning om genteknik