Eu Ukraine Flag 20220202 Pht22410 Cl
EU-länderna vill skärpa tullkraven för jordbruksprodukter från Ukraina. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-länder vill bromsa
agrarimport från Ukraina

En majoritet av EU-länderna kräver ett förstärkt gränsskydd mot importen av vissa jordbruksprodukter från Ukraina. EU-ländernas ambassadörer (Coreper) enades senaste vecka om en ny kompromiss för tullkraven.

Det belgiska EU-ordförandeskapet meddelade nyligen om kravet. I klartext innebär detta att Ukraina sannolikt måste inskränka den tullfria exporten av flera viktiga jordbruksprodukter till EU.

Enligt den senaste överenskommelsen mellan rådet, EU-parlamentet och kommissionen borde leveranserna begränsas via en ”nödbroms” enligt nivån för de genomsnittliga importvolymerna för åren 2022 och 2023. Övrig import ska beläggas med tullavgifter.

Medlemsländerna har gått med på att förlänga referensperioden till det andra halvåret 2021. Detta är viktigt, då jordbruksimporten före den ryska invasionen i februari 2022 fortfarande stannade betydligt under genomsnittet för 2022 och 2023.

Omstridda EU-åtgärder

Bakgrunden är att EU beslutade att befria vissa ukrainska varor från tullar strax efter inledningen av Rysslands anfallskrig mot grannlandet. Avsikten var att stärka landets ekonomi och export.

Enligt EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis har motsvarande handelslättnader inte införts tidigare. Kommissionen försöker nu marknadsföra förslaget till medlemsländerna.

Importen av livsmedel från Ukraina är en komplicerad angelägenhet för medlemsländerna. Enligt det belgiska ordförandeskapet har förteckningen över tullfria produkter den senaste veckan inskränkts i kännbar utsträckning.

EU-ländernas ambassadörer enades strax före påskhelgen motvilligt om en förnyad kompromiss om tullkraven för ukrainska livsmedel. De ursprungliga förteckningen på varor har enligt uppgift bantats ned till en nivå som de kritiska EU-länderna kan gå med på.

Bland annat har Frankrike, Polen, Ungern och Italien samt helt eller delvis Österrike och Lettland motsatt sig förslaget att lätta på handelsrestriktionerna. I praktiken skulle EU-gränsskyddet gälla ägg, fågelkött, socker och majs från Ukraina.

Ukrainas export av jordbruksprodukter till EU har länge varit ett problem som splittrar medlemsländerna. Trots att EU-länderna stöder det krigshärjade landet har flera östeuropeiska länder varnat för växande problem.

Östländerna befarar nackdelar

Östländerna befarar nackdelar för jordbruket på grund av riskerna för en tilltagande import av billiga jordbruksprodukter. Kommissionen hade ursprungligen föreslagit begränsningar för importen av ägg, fågelkött och socker.

Efter påtryckning från EU-parlamentet tillfogades dessutom begränsningar för majs, havre, mjöl och honung. EU-kommissionen har hållit fast vid principen för tullfri import från Ukraina.

Bakgrunden till diskussionerna hänger ihop med EU-beslutet att befria ukrainska varor från tullar i ett skede då Rysslands anfallskrig mot Ukraina blev överhängande. Åtgärderna var avsedda att stärka landets ekonomi.

Frankrikes jordbruksminister Marc Fesneau har nu offentligt uppmanat kommissionen att foga vete och korn till paketet. Den franska ministern kräver dessutom att den ukrainska förkrigsnivån ska ingå i referensperioden.