Sprut1
Stefan Nordman vid Proagria Lantbrukssällskapet testade en jordbrukares växtskyddsspruta i Närpes i måndags. Något som bör göras vart femte år.
Jordbruk Maskin & teknik

Lantbrukssällskapet testar
sprutor i Österbotten

Vart femte år ska växtskyddssprutorna granskas. Som bäst utför Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten spruttester på flera olika orter i landskapet. Testerna pågår fram till den 17 juni.

– Det här munstycket måste bytas och ett filter. En mätare var också för dålig och måste bytas ut, säger Stefan Nordman, potatisrådgivare vid Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten.

Vi befinner oss i Närpes där Nordman utförde spruttester av växtskyddssprutor i måndags. Växtskyddssprutan måste kontrolleras vart femte år och den senaste veckorna och en framöver kommer ÖSL att ordna testdagar på olika håll i landskapet.

– Vi kontrollerar sprutornas funktioner så att de uppfyller de krav som ställs. Man kan beskriva det vid en form av obligatorisk besiktning, förklarar Nordman som är en av flera rådgivare på ÖSL som är godkänd granskare av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Innan testet ska användaren tvätta och kontrollera sprutan så att den är i skick. Sprutan fylls med vatten och genomgår ett test för att kontrollera spridningsbilden. Vattnet sprutas ut på ett testbord och Nordman kan konstatera att besprutningen är jämn och fin.

– Det är viktigt att sprutan fungerar optimalt och sprider jämnt. Här kan vi se om munstyckena är slitna eller måste bytas ut eller att ett enskilt är stockat. Är det riktigt slitet blir spridningen mycket ojämn och det är inte bra för jordbrukaren, förklarar han.

Sprut4
Stefan Nordman kontrollerar olika filter och att mätarna fungerar optimalt. Vart femte år ska växtskyddssprutorna testas och tester pågår i Österbotten fram till den 17 juni.

Kontroll vart tredje år efter 2020

Varje år är det ungefär lika många jordbrukare som måste förnya certifikatet. Efter 2020 kommer intervallet att förkortas från fem till tre år.

– Det blir en lite ökad kostnad, men slår man ut den per hektar så handlar det om småsummor jämfört med om man får spridningsproblem och ett ojämnt resultat på grund av att sprutan inte fungerar optimalt.

Nordman utför några tester till innan han kan konstatera att den här användarens spruta är i skick.

– Jag kontrollerar olika filter, pumpens tryck och flöde. Den här sprutan hade endast några små brister, men nu är det åtgärdat. Vi har de vanligaste reservdelarna med oss och byter dem så att sprutan kan godkännas.

Den 17 juni ordnar ÖSL det sista spruttestet i Kronoby och Pörtom.

Sprut6
Växtskyddssprutorna ska fungera optimalt och kontrolleras vart femte år. Här testar Stefan Nordman pumparnas tryck och flöde.