Jordbruk EU Globalt Marknad

EU-kommissionen beklagar
snedvriden sockermarknad

Den bristande prisbalansen på sockermarknaden är fortfarande ett stort problem för EU, medger kommissionen. Sockerpriset pressat av flera olika orsaker men kommissionen kommer inte att ingripa i prisbildningen.

Michael Scannell från EU-kommissionen redogjorde nyligen för läget inför parlamentets jordbruksutskott. Scannell är ställföreträdande chef för generaldirektoratet för jordbruk och ansvarig för marknaderna.

Han medgav att sockermarknaden har utvecklats till ett slags sorgebarn. Efter sockerreformen har flera faktorer bidragit till att sockerpriset har fallit till extremt låga nivåer.

Efter avvecklingen av sockerkvoterna har betodlingen ökat med omkring en femtedel i de viktigaste sockerbetsländerna. Samtidigt har sockerproduktionen ökat kraftigt ute i världen. Utrymmet för export har krympt.

Tidigare har man utgått från möjligheten att exportera överskottet men marknaderna är begränsade. I Frankrike, Tyskland, Benelux och Storbritannien har sockerpriset därför pressats under 320 euro per ton, som är medelpriset i EU.

I de sydliga medlemsländerna är prisnivån omkring 60 euro högre. Kommissionen medger att konkurrensen mellan medlemsländerna kan betecknas som förvrängd. En delorsak är de oenhetliga bestämmelserna.

I flera länder är det fortfarande tillåtet att beta utsädet med neonikotinoider. Numera tillåts neonikotinoider bara i undantagsfall. På längre sikt kommer de att försvinna då användningen bryter mot EU-rätten.

Kopplade stöd är däremot tillåtna inom betodlingen i flera länder, vilket stör konkurrensen. Eftersom medlemsländerna har olika åsikter om stöden har det inte varit möjligt att enas om en gemensam lösning.

Trots de graverande marknadsproblemen vill kommissionen inte ens diskutera ett nytt kvotsystem för socker. Efter den stora omstruktureringsprocessen som inleddes redan 2006, finns ingen återvändo längre.

Michael Scannell utgår från att marknadspriset för socker kommer att balanseras upp på längre sikt. Därför är det ingen idé att i detta skede ingripa i en process som ännu inte är helt avslutad.

Indien dumpar överskottssocker

Kommissionen har däremot för avsikt att tackla den dumpning av socker som bedrivs av Indien. Australien har inlett en WTO-process mot Indien och EU kommer att ansluta sig till den processen.

Frihandelsavtalet med Mercosur väntas inte påverka sockermarknaden i någon större utsträckning. EU har beviljat de sydamerikanska länderna en liten sockerkvot som motsvarar en procent av EU-produktionen.

Marknadsöppningen för etanol betecknas inte heller som ett relevant hot. I EU finns ingen nämnvärd egen framställning av bioetanol ur sockerbetor. Etanolen kan EU leva med, anser kommissionen.