Rybsingrediens
Rybspulvret BlackGrain from Yellow Fields framställs av rybsfrökakor. FOTO: Apetit
Jordbruk Marknad

EU godkände rybsingrediens
som nytt livsmedel

EU-kommissionen har godkänt Avena Nordic Grain Oy:s rybsingrediens som nytt livsmedel. Avena Nordic Grain hör till Apetitkoncernen som nu kommer att fortsätta utvecklingsarbetet kring den nya ingrediensen, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

Rybspulvret som kallas BlackGrain from Yellow Fields framställs av rybsfrökakor som blir kvar när olja pressas ur fröna. Pulvret innehåller fiber, protein, goda fetter och aminosyror.

Tidigare har rybspress från oljeutvinningen använts i djurfoder, men med ny teknik kan man höja förädlingsgraden och framställa rybspulver som lämpar sig som människoföda.

– Att utnyttja sidoströmmar från oljepressningen och förädla fram människoföda är en god handling för hållbara matval, eftersom livsmedelskedjan förkortas, säger Kaisu Riihinen, forsknings- och produktutvecklingschef för BlackGrain.

Utvecklingen av BlackGrain inleddes 2017, och i slutet av 2018 lämnades ansökan om nytt livsmedel in till EU.

– Beslutet att godkänna rybspulvret som nytt livsmedel gör att vi kan fortsätta det utvecklingsarbete kring BlackGrain vi redan satsat på i flera år, säger Esa Mäki, VD för Apetit. Därigenom kan vi också fortsätta utvecklingen av nya rybsbaserade ingredienser.