Jordbruk EU

EU-förvaltningen har
igen effektiverats

Den nuvarande EU-kommissionen får ett gott betyg av den europeiska revisionsrätten. Revisionsrätten har godkänt förvaltningen för det tolfte året i rad utan nämnvärda reservationer. Det gäller inte minst jordbrukspolitiken.

Kommissionen vänder på varje euro för att se till att de budgeterade medlen används rätt och skapar ett mervärde. Vi följer reglerna fullt ut för att minimera felen, försäkrar budgetkommissionär Günther Oettinger i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen ansvarar för EU:s budget. Omkring tre fjärdedelar av utgifterna förvaltas tillsammans med medlemsländerna. Länderna sköter många viktiga uppgifter inom områden som sammanhållning och jordbruk.

Den största delen av budgeten kanaliseras via de nationella och regionala myndigheterna. Mycket strikta regler gäller för en god och effektiv förvaltning av medlen, noterar kommissionen.

Kommissionen samarbetar med medlemsländerna för att garantera att budgeten används för avsett ändamål. Både sammanhållningen och den gemensamma jordbrukspolitiken noterar goda resultat i revisionsberättelsen, framhåller Oettinger.

Sammanhållning och landsbygdsutveckling är knepiga områden som lätt behäftas med fel, eftersom många aktörer är inblandade. EU-kommissionen stöder följaktligen medlemsländerna och deras förvaltningar för att effektivera verksamheten.

Under de senaste åren har kommissionen ytterligare förenklat reglerna för budgethanteringen. Då reglerna förenklas underlättas också tillgången till EU-medlen, samtidigt som förvaltningsfelen blir färre.

Kommissionen försöker hålla den återstående felrisken låg. När ett program har avslutats och alla kontroller har genomförts, ska felprocenten stanna under två procent – en nivå som faller under revisionsrättens tröskelvärde.

Kommissionen granskar noga hur budgetmedlen används i praktiken. Om felaktigheter upptäcks, kan kommissionen återkräva pengarna av medlemsländerna eller de slutliga stödmottagarna.

Kommissionen uppskattar att den återstående risken för fel i 2018 års utgifter kommer att ligga under en procent, efter att alla rutinmässiga korrigeringar och återkrav har beaktats och genomförts.