Eu Domstolen
Bestrålning av växtceller i laboratoriet är ingen genteknik, fastställer EU-domstolen. FOTO: Curia.europa.eu
Jordbruk EU

EU-domstolen förtydligade
begrepp om grön genteknik

EU-domstolen fällde på tisdagen ett utslag som är ägnat att förbättra rättssäkerheten inom växtförädlingen. Enligt domarna är så kallad slumpmässig mutagenes med hjälp av strålning eller kemikalier ingen genteknik.

EU-domstolen bekräftade på tisdagen att dessa metoder inte faller under EU:s gentekniklagstiftning. De klassas som ett undantag i EU:s utsättningsdirektiv. Växter som har förädlats på detta sätt måste inte märkas enligt gentekniklagen.

Direktivet fastställer gemensamma mål för övervakning efter utsläppande av GMO på marknaden eller avsiktlig utsättning av sådana organismer. Direktivet föreskriver godkännande, märkning och övervakning.

Undantag kan tillåtas så att vissa former av mutagenes inte omfattas. Medlemsländerna får endast göra undantag om organismerna har framställts med en etablerad process som länge har ansetts vara säker.

Slumpmässiga kombinationer

I samband med slumpmässig mutagenes används olika kombinationer av teknik som gör det möjligt att förändra DNA på ett oförutsett sätt. På detta sätt kan forskaren finna mutationer som framhäver nya egenskaper.

Slumpmässig mutagenes används till exempel för att utveckla nya sorter av spannmål, frukt eller grönsaker för odling inom jordbruket. Genom förädlingen förbättras växtmaterialets motståndskraft mot till exempel hetta eller torka.

Poängen är att forskarna kan finna positiva egenskaper som man gärna vill framhäva utan större kännedom om utgångsmaterialet. Metoden öppnar genvägar som snabbar på de naturliga processerna.

EU-domstolens aktuella utslag gäller så kallad in-vitro-mutagenes, där enskilda växtceller behandlas med mutagena ämnen i laboratoriet. In-vivo-mutagenes behandlar hela växter eller delar av växter med mutagena ämnen.

Tolkningarna kring genteknik har stötts och blötts i franska domstolar de senaste åren, efter att den franska småbrukarorganisationen Confédération Paysanne och åtta miljöorganisationer hade lämnat in klagomål till högsta domstolen.

De franska småbrukarna och NGO-organisationerna har krävt att produkter som utvecklas med hjälp av in-vitro-mutagenes ska underkastas samma stränga regler som gäller för transgena, d.v.s. gentekniskt förändrade grödor.

Välkomnas av växtförädlare

I veckans aktuella dom ansåg EU-domstolen att växter som förädlas med in-vitro-mutagenes faller under undantaget i EU:s utsättningsdirektiv för processer för konventionell förädling av hela växter (”in vivo”).

EU-domstolens utslag välkomnas av de tyska växtförädlarnas organisation BDP (German Plant Breeders). Enligt organisationens ordförande Carl Stephan Schäfer har slumpmässig mutagenes används inom växtförädlingen i årtionden.

Enligt Schäfer kan en distinktion mellan olika metoder för slumpmässig mutagenes inte motiveras ur vetenskaplig synpunkt, då ifrågavarande växter inte skiljer sig från varandra eller växter med naturliga mutationer.