Jordbruk EU Opinion

Ledarsticket:
EU behöver modernare
gentekniklagstiftning

Växtforskare från 117 europeiska forskningsinstitutioner riktar en vädjan om en modernisering av EU:s gentekniklagstiftning till EU-parlamentet. De kräver en gentekniklag som tillåter gensaxen som verktyg inom växtförädlingen. Den gällande lagstiftningen på området är från 2001. Forskarnas vädjan kommer exakt ett år efter att EU-domstolen slog fast att alla genredigerade organismer måste passera EU:s stränga tillståndsprocess för GMO. Sorter som framställs med mutagenes, det vill säga genredigering, måste uppfylla EU-bestämmelserna för genteknik.

Ett intressant argument som forskarna nu tar upp i sin vädjan är att gensaxtekniken också skulle göra det möjligt för mindre företag att ägna sig åt växtförädling med metoder som gensaxen Crispr/Cas9. Det är enbart storbolagen som har resurser att satsa på GMO-tekniken.

I dag betonas ständigt behovet av ett hållbart jordbruk i Europa, ett jordbruk som kan konkurrera på en global nivå. Det här är inte möjligt om inte den europeiska lagstiftningen kan utvecklas i en sådan takt att den tillåter växtförädlingen att använda de modernaste metoderna för att utveckla nya växtsorter. En uppdaterad lagstiftning då det kommer till genteknik och växtförädling betyder inte heller automatiskt att vi ger en ”in blanco”-fullmakt till de multinationella storbolagen att gå in för GMO i EU. Det är fortfarande en lång väg dit.

Läs också:

Europeiska forskare kräver grönt ljus för gensaxen i EU