Maria Do Ceu Antunes
Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes startar en ”supertrilog” för att sätta fart på CAP-reformen. FOTO: EU
Jordbruk EU

En ”supertrilog” ska lösa
dödläget i CAP-reformen

Det råder trögt före i trepartsförhandlingarna om CAP mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och kommissionen. Nu ska ordförandelandet Portugal ingripa. Ett slags ”supertrilog” ska bredda vägen för ett genombrott.

Förhandlingarna kärvar och frustration gör sig gällande i EU-parlamentet. Medlemsländerna anklagas för att gömma huvudet i busken genom att envetet försvara sin egen modell. Valspråket är lokal flexibilitet.

Parlamentet kräver enhetligare regler. Den gemensamma jordbrukspolitiken ska inte bara vara gemensam till namnet. Parlamentet vill lägga mer vikt på klimat- och miljöskydd samt strängare åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden.

Enligt medlemsländernas tolkning borde reformen däremot öka medlemsländernas handlingsutrymme. Friheter gör det möjligt att planera och genomföra åtgärder som lämpar sig för lokala omständigheter och behov.

Ordförandeskapet lovar att skärpa sig

Utöver miljö- och klimatambitionen är den så kallade genomförandemodellen ett centralt element. Medlemsländerna anser att reformen ska öka det nationella spelrummet. Planering och genomförandet av åtgärder kan ta fasta på ländernas egna behov.

Parlamentet efterlyser mer disciplin och kompromissvilja från medlemsländernas sida. Det portugisiska ordförandeskapet har anklagats för passivitet, bristande intresse och svag kompromissvilja i trilogprocessen.

Förhandlingarna avancerar inte, då EU-ordförandeskapet anser att det saknar mandat till eftergifter gentemot parlamentet. Motiveringen är att rådets gemensamma position från oktober 2020 binder förhandlarna.

Nu reagerar Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes, som leder rådet under det första halvåret 2021. Det portugisiska ordförandeskapet lovar nya krafttag för att rycka upp förhandlingsprocessen.

I tillägg till de reguljära förhandlingarna introducerar Antunes en så kallad ”supertrilog” som ska hållas den 25 och 26 mars. I det sammanhanget ska Antunes ta upp alla tre EU-förordningar om CAP till högsta nivå.

I praktiken innebär detta att förhandlingarna utvidgas. I stället för att diskutera enskilda, för det mesta tekniska frågor, vill portugiserna lyfta alla tre förslagen till CAP-reform på bordet, d.v.s. strategiplaner, marknadsordningar och förvaltning.

Hoppas på snar kompromiss

Förhoppningen är att sätta ny fart på den haltande processen. Det portugisiska ordförandeskapet siktar på att lösa alla knutar i april eller senast inom maj månad. Med nuvarande modell vore detta praktiskt taget omöjligt.

Medlemsländernas jordbruksministrar samlas nästa gång i slutet av mars. Då har ministrarna möjlighet att diskutera problemen och reda ut medlemsländernas intresse och vilja till kompromisser med parlamentet.

Enligt webbsajten Euroactiv kommer det portugisiska ordförandeskapet också att förhandla enskilt med EU-parlamentets jordbruksutskott och dess ordförande Norbert Lins. Samtal med agrarkommissionär Janusz Wojciechowski är likaså bokade.

Jordbruksminister Antunes hoppas att mars månad ska bli en avgörande milstolpe för den fortsatta förhandlingsprocessen om CAP-reformen. Då testas kompromissberedskapen hos de enskilda parterna.

Det portugisiska ordförandeskapet vill helt enkelt rycka igång processen. Målet är en kompromisslösning senast i maj. Vid behov uppges portugiserna vara beredda att arrangera ett extra möte efter påskhelgen.