Ekoo5
För ett par veckor sedan ordnade Ekonu och Proagria Lantbrukssällskapet ekologiska fältkvällar i Vörå och Bennäs. Cirka trettio deltog i de båda tillställningarna där man fick insupa kunskap och utbyta idéer och erfarenheter.
Jordbruk Maskin & teknik

Ekoodlare utbytte
idéer och erfarenheter

Över trettio intresserade odlare kom för att ta del av nya erfarenheter när projektet EkoNu ordnade fältdagar för ekologisk odling i Österbotten. Experten och maskinförsäljaren Boris Lindgård betonade vikten av en god växtföljd och effektiv mekanisk ogräsbekämpning.

– Gröngödsling och fånggrödor är oerhört viktiga inom ekologisk odling för att producera gödsel, förbättra jordstrukturen och mikroblivet i matjordslagrets övre skikt. Men för att göra det krävs växter som producerar ytliga och djupgående rötter som förbättrar strukturen. De suger upp vatten och näring från djupet till växten. Grödorna skall bestå av gräsväxter, korsblomstriga och framförallt baljväxter som kan omforma solens energi till kväve. Det lägger grunden för ekologisk odling, säger Boris Lindgård, försäljare på BT-Agro och nationellt erkänt kunnig ekologisk odlare.

Han agerade expert när projektet EkoNu och Proagria Lantbrukssällskapet ordnade fältdagar om ekologisk odling i Vörå och i Pedersöre för några veckor sedan. Lindgård betonade också att all ekologisk odling utgår från en god växtföljd.

– Först måste odlaren fundera på vilka växter som den vill och kan odla, grad av kunskap och vilka jordarter som finns med mera. När man funderat på det kan man börja fundera på växtföljden och hur den ska se ut. Växtföljden är viktig för att näringsbindningen ska bli optimal och att skördarna blir stora och kvalitativa.

– Allt handlar om när och hur och hur för att effektivera bekämpningen av ogräs som är en del av ekologisk odling, förklarar han.

Ekoo2
Boris Lindgård (till vänster) från BT Agro visade på en ekologisk fältkväll i Bennäs upp olika tekniska lösningar som lämpar sig för ekologiskt jordbruk. Just tekniken borde man fästa mer uppmärksamhet inom ekoodlingen, säger han. Bredvid honom Jonas Löfqvist, växtodlingsrådgivare vid Proagria Lantbrukssällskapet.

Tekniken ytterst viktig

Först efter att odlaren noggrant utrett vilka grödor som lämpar sig och vilken som är den optimala växtföljden är det skäl att se över vilka maskiner som behövs, menar Lindgård.

– Jag har sålt maskiner i nästan tjugo år och märker ofta att upplägget inte är genomtänkt. Många har maskiner som inte lämpar sig för växtföljden och valet av grödor kan ofta vara fel.

För att betona det här inledde Lindgård med att visa några modeller av S-pinnar. Han visade hur en spinnharv kan modifieras så att rötterna av ogräs verkligen skärs av och lyfts upp.

– Harvar man för grunt och ”svart” så finns rotogräs kvar i den orörda jorden och är inmyllade i bearbetningsskiktet. Då hamnar värdväxten att börja tävla med ogräs. Därför är det viktigt att ha rätt harv, i det här fallet en kraftigare spinne med dubbel fjäder och bred gåsfot som går djupare och skär av ogräsens rötter, lyfter jorden högt så att det blir en kraftig inmyllning.

– Det betyder inte att alla problem är lösta, men varje gång man harvar rätt skjuts problematiken fram, detta kallas underhåll. Och med bra växtföljd och rätt mekanisk bekämpning vår och höst så hanteras ogrässituationen bäst. Tekniken är mycket viktig i ekologisk odling, säger Lindgård.

Enligt Lindgård ökar kunskapen om ekologisk odling i Finland kontinuerligt. Just sådana här tillställningar – där deltagarna får diskutera och utbyta erfarenheter och idéer – är optimala.

– Projekt som EkoNu och tillställningar där det sprids bra information är viktiga. Jag vill samtidigt varna för att kunskap som sprids på sociala medier inte alltid är de rätta. Man tar lätt åt sig kunskap som inte är bra, menar han.

Ekoo10
Att studerat ett jordprov berättar mycket om hur olika rötter har utvecklats – något som är viktigt att ha insikt i när det gäller ekologisk odling.

Bekantade sig med olika odlingar

Jonas Löfqvist, växtodlingsrådgivare vid Proagria Lantbrukssällskapet och själv ekologisk odlare, tog med deltagarna till ett fält sådd med havre och med insådd av höstryps. När havren skördas ska höstrypsen övervintra.

– Det är i alla fall tanken. Jag har också en del kvickrot på fältet och vi diskuterade bland annat varför den kommit med, berättar Löfqvist.

Han grävde också en grop för att visa deltagarna hur rötterna utvecklats. 

– Som ni ser är rotutvecklingen på spannmålen riklig och bra. Här kan ni också se på vilket djup kvickroten är och på vilket djup den bör bekämpas.

Deltagarna i Bennäs bekantade sig också med en odling av ekologiskt korn och ärter.

– Här kunde vi konstatera att det är fråga om mycket rena fält. En sak vi kom överens om var att växtföljden i de här fallen har varit de rätta så att problemen med ogräs är små, säger Löfqvist.

Som ekologisk odlare uppskattar Löfqvist dylika tillställningar.

– Fast jag är växtodlingsrådgivare är det mycket givande att gå i fält och diskutera med andra om utmaningar inom ekoodling. Ingen blir fullärd, varje år är olika men genom att utbyta erfarenheter utvecklas den ekologiska odlingen i Finland, säger han.