Banneri2023 16 Sv
Jordbruk SLC

Ekogårdar firar Naturens dag
igen den 26.8 – anmäl din gård!

Den tionde Finska naturens dag firas den 26 augusti 2023 då ekologiska gårdar öppnar sina dörrar för allmänheten för att fira naturens egen dag. På Naturens dag kan ekogårdar hissa flaggan i topp och visa hur mat produceras enligt ekologiska metoder. Anmäl din gård redan nu!

Evenemanget Naturens dag på ekogårdar bjuder in allmänheten att besöka och bekanta sig med ekogårdar i en genuin miljö lördagen den 26 augusti 2023. Årets tema är naturens hälsa och välbefinnande. Inrikesministeriet rekommenderar allmän flaggning på Finska naturens dag, vilket innebär att Finland är det första landet i världen som flaggar för sin natur.

Anmälan för ekogårdar att medverka med öppen gård den 26 augusti har nu öppnat. Nu är det dags att börja planera för öppna dörrar på din ekogård och fylla i anmäl på evenemangets webbplats luomu.fi/luonnonpaiva. På webbplatsen publiceras kontaktuppgifter till alla deltagande gårdar, bild och en kort introduktion till gården.

Medverkande ekogårdar kan visa upp driften av gården och hur gården bidrar till den biologiska mångfalden. Goda sätt är till exempel en rundtur på gårdens marker, särskilt traditionella biotoper eller en naturstig. Önskemålet är att gårdar också ska ordnar annat program enligt gårdens egna förutsättningar.

Programmet kan till exempel vara att känna igen växter, ridning, selfiemöjlighet med djur eller maskiner, förevisning av gårdens maskiner eller frågesport. Det går även bra att öppna ett gårdscafé för dagen samt att sälja gårdens egna eller andra närproducerade ekologiska produkter.

Det lönar sig för gården att marknadsföra evenemanget på sociala medier. Använd t.ex. kännetecknen #luomu #eko #suomenluonnonpäivä och #finskanaturensdag eller #liputanluonnolle på sociala medier. Det lönar sig också att informera om evenemanget på lokala anslagstavlor (butiker, skolor, bibliotek) ungefär ett par veckor före evenemanget. Det är också värt att tipsa om evenemanget för lokala tidningar och lokalradion, REKO-ringar och matkretsar.

Samarbetspartners som koordinerar Naturens dag på ekogårdar är jord- och skogsbruksministeriet, Luomuliitto, Pro Luomu, Biodynamiska föreningen, MTK och SLC. Huvudkoordinator för Finska naturens dag är Forststyrelsen. Mer info på: slc.fi/evenemang.