Img 7577
Anki Enqvist, verksamhetsledare för Närpes 4H, klockar av en av de tävlande som i banans sista momentet backar in traktorekipaget i garaget.
Jordbruk Livet på landet

DM i traktorprecision
avgjordes i Kronoby

Hård vind och regntunga skyar ramade in årets distriktsmästerskap i traktorprecision som Svenska Österbottens 4H-distrikt tillsammans med Botnia 4H arrangerade i Kronoby senaste tisdag. Julius Lindfors från Kristinestads 4H och Oliver Björk från Botnia 4H tog hem varsin seger i respektive klass.

Intresset för traktorprecision är relativt stabilt i många österbottniska 4H-föreningar, även om antalet deltagare i distriktsmästerskapsfinalen minskat en aning under senare år.

Av de cirka åttio ungdomar, varav endast en flicka, som deltog i de fyra uttagningstävlingarna som under hösten hölls i Närpes, Vörå, Kronoby och Pedersöre gick nitton vidare till final.

Traktorprecisionstävlingen körs med traktor och släp och de tävlande delas in i två klasser; 15 år och yngre samt 16 år och äldre. Antalet deltagare var femton i den yngre och fyra i den äldre klassen.

Traktorprecision går ut på att man på tid kör längs en bana där olika tävlingsmoment märkts ut med elrör och band. För varje två sekunder får man ett felpoäng, vid beröring av banans utmärkning eller om traktorns bakhjul rör vid kärrans bom får man tio felpoäng och om man kör över banutmärkningen får man trettio felpoäng. Vinner gör den som fått minst felpoäng.

Img 7629
Den snabbaste föraren körde genom banan på 3 minuter och 24 sekunder, medan den långsammaste behövde 7 minuter och 38 sekunder.

Blöta förhållanden

Årets tävlingsbana hade planerats och märkts ut av värdföreningen Botnia 4H:s verksamhetsledare Mona Ahlsved i samarbete med Jan-Peter Brunell som upplåtit sin gård och sina åkrar för tävlingen.

Eftersom vädret var aningen blött förlades halva banan till ett vägavsnitt medan slalombackningen gjordes på en intilliggande åker.

Att backa ut från åkern genom en snäv port visade sig bli det svåraste momentet för många. Sikten från hytten skymdes av vagnens höga kanter och förarna fick förlita sig helt till backspeglarna. Tävlande i den äldre klassen förväntades också placera traktorekipaget på en våg. Avslutningsvis gällde det att placera ekipaget i stallet som i år var placerat på en lätt upphöjd kulle.

Tidsspannet som de tävlande rörde sig mellan var 3.24 och 7.38 i den yngre klassen samt 3.29 och 5.10 i den äldre.

Img 7663
Tack vare att Julius Lindfors från Kristinestads 4H körde felfritt tog han hem segern i den yngre klassen.

Felfri körning

Julius Lindfors från Kristinestads 4H körde felfritt genom tävlingsbanan och segrade därmed i den yngre klassen, fastän tidtagaruret visade på 5, 04.

Julius som deltog i DM för andra året i rad var nöjd med dagen och med sin prestation. Han tyckte själv att backningen genom den smala porten ut från åkern var svår. Övning får han när han hjälper till hemma på gården, bland annat genom att köra sädeslass till torken.

Även Joel Norrbygård från Botnia 4H som tävlade i den äldre klassen tyckte att den snäva porten var svår, liksom att hitta rätt på vågen. Det blev mest att ta det på känsla. Annars ansåg han banan vara ”passligt invecklad” och lagom svår för att vara på DM-nivå.

För Joels del var det tredje året som han deltog. Också han har tillgång till traktor hemma på gården och han bekräftar att intresset för traktorprecision är stort bland kompisarna.

Joel slutade på en andra plats.

Img 7649
Joel Norrbygård från Botnia 4H tyckte att banan var lagom svår. Han deltog i DM för tredje gången och placerade sig på en andra plats i den äldre klassen.

Resultat

15 år och yngre:
1. Julius Lindfors, Kristinestads 4H 132 poäng
2. Anton Nordström, Botnia 4H 158 poäng
3. Lukas Sjölind, Botnia 4H 190 poäng
16 år och äldre:
1. Oliver Björk, Botnia 4H 85 poäng
2. Joel Norrbygård, Botnia 4H 101 poäng
3. Tobias Liljedahl, Närpes 4H 120 poäng