Delaval Evanza
Evanza är det första systemet på marknaden med en utbytbar kassett i stället för spengummi. Kassetterna bygger på så kallad TopFlow-teknologi som medför en kännbar tidsbesparing, särskilt på större mjölkgårdar.
Jordbruk Maskin & teknik

DeLaval fick pris för mjölkningskassett

Svenska DeLaval har utvecklat en ny teknik som underlättar byte och rengöring av spenkoppar vid mjölkning. Systemet heter Evanza och tilldelades en silvermedalj på den tyska EuroTier-mässan nyligen.

Evanza är det första systemet på marknaden med en utbytbar kassett i stället för spengummi. Kassetten är lätt att koppla till systemet. Kassetterna bygger på så kallad TopFlow-teknologi som medför en kännbar tidsbesparing, särskilt på större mjölkgårdar.

På testgårdar har det visat sig att kassetterna ökar mjölkflödet med upp till 9,3 procent. Tidsåtgången minskar med upp till 7 procent, då mjölkningsenheten är lättare att fästa på spenarna. Systemet skonar dessutom spenarna.

Utbytet av kassetter sparar upp till 50 procent av den tid som normalt åtgår till att byta konventionella spengummin. Systemet sparar både tid och resurser. Tekniken gynnar djurvälfärden, underlättar service och ökar tillförlitligheten, meddelar DeLaval.

Det finns också möjlighet att återanvända kassetterna i ett cirkulärt system. Kassetten kan i sin helhet återvinnas och reducerar mängden avfall med mer än hälften, jämfört med konventionella spengummin.

Guldmedaljen på årets EuroTier gick till tyska Speedy Trough Suction Unit som förenklar rengöringen av fodertråg i grisstallar med hjälp av ett högtrycksmunstycke. Rengöringen sker automatiskt mellan utfordringarna.