Globalt Marknad

De globala matpriserna känner inga övre gränser

Priserna på livsmedel känner just nu bara en riktning – uppåt. Det konstaterar FN:s matorganisation FAO. Praktiskt taget alla livsmedel har blivit 30,8 procent dyrare det senaste året och trenden kan ännu fortsätta.

De flesta kunder märker utvecklingen under inköpsturen i matbutiken. Maten blir ständigt dyrare. Det är ingen regional företeelse. FAO:s globala matprisindex har utan avbrott stigit under elva månader i följd till den högsta nivån sedan sju år.

Coronaläget spelar sannolikt en viktig roll på marknaderna. Enligt tyska handelsexperter har efterfrågan på vissa livsmedel börjat stiga efter pandemin medan en viss knapphet dröjer kvar på utbudssidan. I en sådan situation kan priserna lätt stiga i höjden.

I april månad fortsatte FAO-indexet uppåt med 1,7 procent. Spannmålsindexet steg med 1,2 procent, mjölkprisindexet likaså med 1,2 procent medan köttpriserna steg med 1,7 procent. Sockret steg med 3,9 procent och har därmed blivit 60 procent dyrare på ett år.

Mjölkprodukter blir efterhand dyrare

Mjölkpriset har enligt FAO stigit med 24,1 procent på ett år. Smör har blivit dyrare på grund av en stark import från Asien, trots en något dämpad efterfrågan i Europa. Skummjölkspulver blev dyrare av samma orsak.

Asiaterna har också importerat mer ost, som följdriktigt blev dyrare. En eftersläpande produktion i Europa bidrog till den positiva utvecklingen, likaså det säsongbetingat lägre utbudet från Oceanien.

Noteringen för helmjölkspulver backade lätt på grund av en ovanligt livlig handel. Efterfrågan på importvara stagnerade något på exportmarknaderna och detta höll prisnivån i schack.

Priserna på spannmål steg i april med 1,2 procent till en nivå som ligger 26 procent högre än motsvarande priser i april 2020. Priset på vete har på motsvarande sätt stigit med 17 procent. Priset på majs steg i april med 5,7 procent medan vetet förblev stabilt.

FAO-indexet för kött klättrade i april uppåt med 1,7 procent. På årsbasis sedan april 2020 har köttpriset stigit med 5,1 procent. Noteringarna för nöt- och lammkött förblev stabila på grund av en bestående efterfrågan i Sydostasien.

Priset på griskött har hållit en hög nivå på grund av ett starkt sug från Sydostasien. Leveranserna från EU fortsatte att öka, trots att Tyskland fortfarande saknar tillträde till den kinesiska marknaden. Priserna på fågelkött har hållits stabila.

Sockret blir dyrt

Sockerpriset steg i april med 3,9 procent. Detta innebär att FAO:s sockerindex nu har nått en nivå som är nästan 60 procent högre än noteringen i april 2020. En bidragande orsak är farhågor om ett sänkt utbud i Brasilien och frostskador i franska betodlingar.

Sockerpriset gynnas dessutom av växelkurserna, då den brasilianska realen har stärkts gentemot US-dollarn. Detta har stärkt den brasilianska sockerexporten. Den positiva prisutvecklingen har trots allt dämpats något av växande exportmängder från Indien.

Noteringen på vegetabiliska oljor steg i april med 1,8 procent. Stigande priser på sojaolja, rapsolja och palmolja kompenserade mer än nog det fallande priset på solrosolja, konstaterar FAO.