Nap1
För ett par veckor sedan övertog Dava Foods verksamheten vid Närpes Äggpackeri helt. Dava Foods kommer göra investeringar i maskinerna vid packeriet och därmed tryggas verksamheten i Närpes på lång sikt, säger Johnny Grandell, vd för Närpes Äggpackeri.
Jordbruk Marknad

Dava tar över verksamheten
vid Närpes Äggpackeri

Det är utmanande tider inom äggsektorn. För att trygga verksamheten vid Närpes Äggpackeri beslöt aktieägarna att sälja den operativa verksamheten till Dava Foods Finland. En naturlig utveckling på det tidigare samarbetet, säger packeriets vd Johnny Grandell.

I februari i fjol blev Dava Foods Finland majoritetsägare i Närpes Äggpackeri Ab. För ett par veckor på bolagsstämman beslöt aktieägarna att sälja den operativa verksamheten till Dava Foods.

– I praktiken innebär det att Dava Foods vid årsskiftet övertar packeriets alla maskiner och själva verksamheten och lager. Däremot finns Närpes Äggpackeri Ab kvar som ägare av fastigheten och hyr ut packeriet till Dava Foods. Packeriet kommer också i fortsättningen att betjäna lokala butiker och kunder som tidigare, förklarar Johnny Grandell, vd för Närpes Äggpackeri.

I affären såldes inga aktier utan kapitalet som en gång investerades finns fortfarande kvar i Närpes Äggpackeri.

– Närpes Äggpackeri är ett företag med god balans. Aktieägarna består av aktiva äggproducenter och sådana som slutat samt privatpersoner och en del företag. Den här lösningen känns tryggare för alla, säger han.

Tryggar verksamheten i Närpes

Närpes Äggpackeri Ab grundades 2000 och Grandell, 64, har varit med som vd sedan starten. Under sina tjugo år vid rodret har han kunnat följa med en utveckling mot färre producenter och större enheter.

– Vid millenieskiftet när vi började fanns omkring 50 äggproducenter i Närpes och i dag är den siffran 11. Dessa 11 producenter producerar trots det mer ägg i dag än för tjugo år sedan. Med tanke dels på strukturomvandlingen såg vi det som naturligt med en förlängning av samarbetet med Dava Foods och att de övertar den operativa verksamheten, säger han.

Den här lösningen tryggar också packeriverksamheten i Närpes.

– Dava Foods kommer att investera i nya maskiner som gör produktionen effektivare. Genom de här investeringarna kan vi se med tillförsikt på framtiden för nu bibehålls packeriverksamheten i Närpes. Att den finns där äggen produceras tycker vi är viktigt, förklarar Grandell.

Det är bara att ta en titt på hur det ser ut i övriga delar av landskapet. Merparten av äggproducenterna finns i Närpes, poängterar han.

– Ser man till landskapet som helhet har äggproduktionen i stort sett avvecklats, medan det i vårt område finns flest producenter kvar. Packeriet är en anledning till att vi har den volym vi har i dag.

Det har varit omvälvande tider inom äggsektorn sedan aktörer inom handeln meddelade att man slutar sälja burägg 2026. Bara några år tidigare hade många producenter av burägg investerat i så kallade trivselburar som blev obligatoriskt 2012.

Nap2
Dava Foods kommer att investera i nya maskiner som effektiverar förpackningen av ägg vid Närpes Äggpackeri. Nu är verksamheten tryggad för framtiden i Närpes.

För kort omställningsperiod

Nu står många av de som investerade i trivselburar, som fortfarande är godkända enligt EU, inför att gå över till äggproduktion med frigående höns.

– Cirka hälften av äggproduktionen i Finland produceras ännu i burar och branschen står inför stora förändringar. På fem år ska cirka två miljoner hönsplatser ställas om och det är för kort tid enligt mig. Många har inte hunnit betala av de gamla investeringarna i trivselburar och därför kommer en del inte att ha råd att ställa om.

– Jag hade önskat åtminstone fem år till för den här omställningen för nu kommer den för snabbt på.

Rädslan för att en del av buräggsproducenterna inte kommer att ha råd att ställa om har fått många packerier att börja bedriva produktion i egen regi. Om det här rapporterade LF nyligen.

Hit hör inte Dava Foods som tänker fortsätta ha familjegårdar som bas för råvaran. Det tycker Johnny Grandell är positivt.

– För mig känns det bra att Dava Foods värnar om familjegårdarna på landsbygden. Enligt min åsikt ska packerierna koncentrera sig på packeriverksamheten, medan producenterna ska producera äggen. Det sker ju i alla fall en strukturomvandling med större enheter bland befintliga producenter. För mig är det också en fråga om livsmedelssäkerhet och jag tycker inte om utvecklingen att produktionen koncentreras till stora anläggningar.

– Men nu har flera packerier valt en sådan här strategi och det är bara att gilla läget, säger han.

Tror på framtiden

Inom Närpes Äggpackeri produceras cirka 70 procent av äggen av frigående höns. Enligt Grandell har äggproduktionen en framtid i Närpes.

– Flera har redan ställt om och det finns unga producenter som satsar och vill framåt. Volymen som nu produceras i Närpes kommer att hållas för en lång tid framöver. Och vi kommer fortsättningsvis stöda producenter som vill vara med och satsa för framtiden. Men för att det ska ske hoppas vi prisnivån förbättras. Under senare år har det från producenthåll påpekats att det inte går att investera för framtiden om nuvarande prisnivå hålls.

Grandell tror att priserna kommer att stiga på sikt.

– Priserna har varit relativt stabila, men på en låg nivå framförallt på burägg. Nu när branschen ställer om kommer priserna att fluktuera beroende på hur omställningen sker i takt med efterfrågan på frigående. Men på sikt hoppas jag vi når en bra balans mellan utbud och efterfrågan och samtidigt en bättre lönsamhet.

Det har varit överproduktion av ägg i Finland under många. Överproduktionen har i medeltal legat mellan 10 och 15 procent. I år minskar överproduktion till cirka 11 procent och orsaken är ökad konsumtion.

– På grund av coronaviruset har konsumtionen av ägg ökat med cirka 5 procent sedan våren. Det är en positiv utveckling för branschen som helhet. Vi får hoppas att den trenden håller i sig, säger Grandell.