Jais Valeur 2019
Danish Crown-chefen Jais Valeur utgår från att klimatfrågorna kommer att medföra stora utmaningar för slakteribranschen. FOTO: Danish Crown
Jordbruk EU

Dansk slakterichef:
”Nötsteken blir snart lyxigare
än champagne”

Klimatkraven kommer att skärpas markant inom köttproduktionen. Branschen står inför stora förändringar säger Jais Valeur, som är chef för den danska slakterikoncernen Danish Crown. Nötköttet utpekas som den största klimatboven.

Nötsteken kan snart bli en lyxprodukt i klass med champagne, förutspår Valeur i en intervju för den danska tidningen Berlingske. Danish Crown står inför våldsamma förändringar som måste mötas med transparens och öppenhet.

Danish Crown har ambitionen att vara världens mest uthålliga och framgångsrika köttproducent redan år 2030. De närmaste åren ska koncernen reducera klimatpåverkan från sin köttproduktion med 50 procent.

Tjugo år senare, alltså 2050, ska Danish Crown presentera en komplett klimatneutralitet utan skadliga utsläpp. Tre av koncernens stora produktionsanläggningar ska vara klimatneutrala redan nästa år.

Grisköttet kan skonas

Valeur räknar med stora förändringar i konsumtionsvanorna de närmaste åren. Klimatneutraliteten blir en slags licens att producera i Danmark. Djurhållning accepteras bara i kombination med en tydligt reduktion av skadliga emissioner.

Målsättningarna får klara konsekvenser för produktionen. Nötkött kommer i framtiden inte att klassas som särskilt klimatvänligt. Kött- och mjölkproduktionen ska fortsätta, men produktionsmetoderna inriktas mer på biologisk mångfald och boskap på bete.

I dag kommer omkring en tredjedel av det danska nötköttet från slaktad mjölkboskap. En tredjedel härstammar från kalv, medan resten kommer från köttboskap. Biffar blir framöver en dyr lyxprodukt som sparas för festliga tillfällen, förutspår Jais Valeur.

Med grisköttet förhåller det sig något annorlunda. Gris är en källa för klimatvänligt protein som dessutom råkar smaka gott. Valeur tror att grisproduktionen kan fortsätta i ungefär samma omfattning som tidigare.

Enligt Valeurs uppfattning är det möjligt att ta ut ett större värde ur grisproduktionen genom att utveckla nya produkter. Danish Crown har inga ambitioner att öka antalet grisar. Man borde däremot ta ut mer av de grisar som finns i produktionen.

Klimatmärkning slog inte igenom

Danish Crown införde förra året en särskild märkning med texten ”klimatkontrollerad gris”. Aktionen gick dessvärre inte hem hos hos de danska konsumenterna. I stället uppfattades märkningen som ett försök att vilseleda konsumenterna.

Samtliga danska livsmedelskedjor har på eget bevåg dragit bort märkningen efter häftig kritik från konsumenthåll. Anledningen är att Danish Crown inte lyckades dokumentera varför koncernens griskött är bättre för klimatet än konkurrenternas produkter.

Danish Crown har bemött kritiken och hävdar att koncernen aldrig har påstått att deras kött skulle vara mer klimatvänligt än produkterna från andra leverantörer. Man ville endast understryka att grisköttet från Danish Crown är mer klimatvänligt än många tror.

Kampanjens budskap var att grisköttets klimatavtryck har minskat med 25 procent per kilo kött sedan 2005. Dessutom härstammar det märkta köttet från klimatkontrollerade gårdar. Nu ska den danska Fødevarestyrelsen ta ställning till märkningen.