Jordbruk EU

Storbritannien söker
800 utländska slaktare

Personalkrisen inom de lantliga näringarna fortsätter i Storbritannien. Regeringen i London är beredd att bevilja tillfälliga arbetsvisum på sex månader för 800 utländska slaktare. Åtgärder ska förhindra onödigt lidande för grisar på lantgårdarna.

Producentorganisationen NFU välkomnar beslutet. NFU:s viceordförande Tom Bradshaw uppmanar regeringen att påskynda rekryteringen, då situationen på gårdarna försämras dag för dag.

Grisuppfödarnas organisation National Pig Association (NPA) varnar för en akut katastrof inom djurvälfärden. På de brittiska gårdarna måste upp till 150.000 grisar dödas och destrueras om situationen inte snart lättar.

På gårdarna råder en akut personalbrist och de växande grisarna saknar plats. En bidragande orsak är de stränga invandringsreglerna efter brexit, som förhindrar rekryteringen av arbetare från EU.

NPA uppger att 6.000 friska grisar redan har avlivats på gårdarna. Om ingen lösning ställs i utsikt, måste 10.000 grisar dödas varje vecka. Enligt bönderna måste grisarna slaktas och dumpas som avfall om problemet inte går att sköta på annat sätt.

Regeringen har nyligen också lättat på rekryteringen av utländska arbetare till fabriker som producerar fågelkött. Sammanlagt ska visum ställas ut för att locka 5.500 arbetstagare att anmäla sig.