Potischips
Dammet yr efter torra sommaren trots bevattnad chipspotatis
Jordbruk Marknad

Dammet yr efter torra sommaren trots bevattnad chipspotatis

I måndags började den årliga potatiskampanjen för Orkla när chipsfabriken i Haraldsby i Saltvik på Åland började ta emot potatis till sitt lager.

Fabrikens odlingschef Christer Clemes har redan tidigare bedömt att det i år bara blir 60-70 procent av normalskörd, men han påpekar också att det fortfarande är svårt att mera exakt bedöma skördeutfallet.

– Men det  finns också odlare med möjlighet att bevattna som fått nästan normal skörd, konstaterar Clemes.

En av dem är specialodlaren Tord Johansson i Jomala Gottby. Tack vare en två kilometer lång slang till en täktsjö i en närliggande gruskross (se skild artikel i Bygg & Energitemat) har han kunnat bevattna sin potatis och lök flera gånger i sommar.

– Här brukar jag få ca 40 ton per hektar och så mycket blir det inte i år trots sex bevattningar. Men det här är inte mitt bästa skifte.

Bra med regn men kapell blåste sönder

Tord Johansson odlar chipspotatis på 30 hektar. Han har också 12 hektar lök varav 7 hektar återstår att skörda.

Under skördetiden ska det förstås helst inte regna alltför mycket, men det regn som tillsammans med stormbyar drog över Åland natten mellan tisdag och onsdag var enligt Johansson bara bra.

– Det enda problemet var att kapellet över potatisupptagaren blåste sönder. Det är mycket bättre att ta upp potatisen nu när maken är fuktig så det inte dammar så mycket. Men när det blåser så här mycket torkar det ju också fort upp.