Expo2 Apr24 Ct
På torsdag inleds den två dagar långa mässan TrädgårdsExpo i Närpes. En specialutställning inom trädgårdsteknik som riktar sig till professionella växthusodlare. Vi ser fram emot intressanta föreläsningar och utställare, säger Raymond Wesander, som är utställningschef.
Jordbruk

Dags igen för
TrädgårdsExpo i Närpes

På torsdag kör TrädgårdsExpo igång. Specialutställningen inom trädgårdsteknik är landets ledande och riktar sig till professionella odlare. Besökarna får ta del av intressanta föreläsningar och det senaste inom teknik.

– Det är roligt att det är dags nu igen. Trots att det inte är en så stor mässa räknat i utställare är det landets ledande för professionella växthusodlare. Hit kommer inte enbart odlare från regionen utan från hela landet, säger Raymond Wesander, utställningschef för TrädgårdsExpo.

Mässan ordnas vartannat år och Wesander har varit med länge och hållit i trådarna. Målet är att kunna erbjuda odlarna det senaste inom teknik, sorter och föreläsningar om intressanta teman. Utställarna kommer från Finland, Sverige och vi har också företagare från Europa som medverkar.

– Odlarna här ligger i framkant och det gäller inte bara i Finland utan i hela Europa. Kunskapsmässigt är nivån hög i den här regionen och odlarna hör till de främsta när det gäller odlingsresultat och kvalitet. Därför lockar mässan många utställare från andra länder, konstaterar Wesander.

Vad är på agendan under TrädgårdsExpo i år? Enligt Wesander är energilösningar i fokus och LED-belysning är på stark frammarsch. Teknik för att återvinna energi är också något som många intresserar sig för.

– Något som ständigt är aktuellt är också olika sorter för grönsakerna. Vi har också förpackningsindustrin på plats.

Samtidigt som utställningen pågår ordnas föreläsningar. Det bjuds bland annat på föreläsningar om bekämpningen av vita flygare och aktuellt kring växtskydd. Företagshälsovården deltar också samt många andra, exempelvis från finansieringssektorn.

TrädgårdsExpo ordnas i huset Mitt i stan och börjar på torsdag med start kl 10 och pågår till kl 18. På fredagen pågår mässan mellan klockan 10-16. Som arrangör fungerar Närpes Kraft FF och Närpes Trädgårdsproducenter.