Studietema
Jordbruk Skogsbruk Tema

Dags att söka till
naturbruksutbildning

Varje vår ordnas gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning och gemensam ansökan till högskolor. Vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning pågår under tiden 18.2-10.3.2020. Gemensam ansökan till högskolor pågår under tiden 18.3-1.4.2020. I gemensam ansökan söker huvudsakligen de som går ut grundläggande utbildning eller gymnasiet.

Du kan också söka till yrkesutbildning (yrkesinriktade grundexamina, yrkesexamina, specialyrkesexamina) genom kontinuerlig ansökan flexibelt året om.

Om du har avlagt en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesinriktad examen eller en högskoleexamen, kan du inte söka till yrkesutbildning via gemensam ansökan. Du kan då söka till utbildningarna via läroanstalternas kontinuerliga ansökningar. Om du har gått gymnasiet kan du söka till gymnasiebaserad utbildning, men inte till grundskolebaserad utbildning.

I gemensam ansökan till högskolor kan du söka till både yrkeshögskolor och universitet. Om du redan har avlagt en examen gör du din ansökan på samma sätt som de som söker sin första studieplats. För att förbättra möjligheterna för dem som söker sin första studieplats finns en kvot för förstagångssökande. Du är inte en förstagångssökande om du redan har avlagt en finländsk högskoleexamen eller tagit emot en studieplats i en utbildning som leder till högskoleexamen som började hösten 2014 eller senare i finländsk högskola (gäller även ansökan om överflyttning).

Kontinuerlig ansökan

I den kontinuerliga ansökan kan du söka till yrkesutbildning flexibelt året om. Läroanstalterna beslutar enligt utbildning om ansökningstider, ansökningsförfarandet och antagningsgrunder.

Du får handledning och rådgivning för ansökan av läroanstalterna. Redan i ansökningsskedet är målet att utreda ett lämpligt utbildningsalternativ och en nivå som motsvarar ditt kunnande.

Vid valet av lämplig utbildning beaktas alltså det kunnande som du redan har. Du kan till exempel i arbetslivet, hobbyverksamhet, frivilligverksamhet eller föreningsverksamhet ha fått sådant kunnande som kan beaktas.

Den kontinuerliga ansökan passar särskilt för dig om:

- Du redan tidigare har avlagt en examen på andra stadiet eller en högskoleexamen.

- Du har inhämtat kunnande i arbetslivet.

- Du vill avlägga en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen eller delar av dem.

- Du vill avlägga en yrkesinriktad examen som läroavtalsutbildning.

- Du inte fick en studieplats i gemensam ansökan.

Om du nyss gått ut grundskolan, tionde klassen eller handledande utbildning för yrkesutbildning, ska du i första hand söka via gemensam ansökan. Du kan också söka i kontinuerlig ansökan, om du hittar utbildningar som passar dig.

Ansökan till yrkesutbildning

Till yrkesutbildning söker man huvudsakligen via kontinuerlig ansökan året om. Om du söker till en yrkesinriktad grundexamen från grundskolan eller gymnasiet, söker du i allmänhet via gemensam ansökan. Till yrkesexamina och specialyrkesexamina söker du alltid via kontinuerlig ansökan.

Inom gemensam ansökan iakttas gemensamma antagningsgrunder och ansökningstiden är densamma för alla sökande. I den kontinuerliga ansökan beslutar läroanstalterna om antagningsgrunderna, ansökningstiderna och ansökningsförfarandet.

• I en yrkesinriktad grundexamen visar du som studerande att du har breda grundläggande yrkesfärdigheter för olika uppgifter inom en bransch. Du kan dessutom få färdigheter för företagande och sådana kunskaper och färdigheter, som krävs för fortsatta studier. En yrkesinriktad grundexamen omfattar vanligen 180 kompetenspoäng.

• I en yrkesexamen visar du som studerande att du har sådan yrkesskicklighet som krävs i arbetslivet, som är djupare än den som krävs för grundexamen eller för specifika arbetsuppgifter. En yrkesexamen omfattar 150 eller 120 kompetenspoäng.

• I en specialyrkesexamen visar du som studerande att du har sådan yrkesskicklighet som krävs i arbetslivet, som är djupare än den som krävs för yrkesexamen eller innefattar mångprofessionellt kunnande. En specialyrkesexamen omfattar 180 kompetenspoäng.

Dubbelexamen

Att avlägga flera examina kallas också att avlägga dubbelexamen eller kombiexamen. Det innebär i praktiken att du via tilläggsstudier avlägger flera examina samtidigt. Det är alltså möjligt att kombinera gymnasiestudier med en grundexamen inom naturbruk. Det går också att komplettera en yrkesinriktad grundexamen med studier från en annan grundexamen.

Det är krävande att gå in för dubbelexamen, men läroanstalterna försöker underlätta och förkorta studierna exempelvis så att man kan ersätta de gemensamma studierna inom yrkesutbildningen med gymnasiets motsvarande studier.

Om du utöver en yrkesexamen också vill avlägga studentexamen, bör du studera minst fyra gymnasieämnen. Du kan också avlägga hela gymnasiets lärokurs. Det går också att komplettera en yrkesinriktad grundexamen med studier från en annan grundexamen.

Ansökan görs i gemensam ansökan. Läroanstalterna anger om det finns möjlighet att avlägga gymnasiestudier, vilket syns i ansökningsblanketten i ansökningsmålet. Det är alltid möjligt att välja in tilläggsstudier i yrkesstudier och det är möjligt att komma överens om dem också under studiernas gång.

Ansökan till högskolor

I gemensam ansökan till högskolor kan du söka både till yrkeshögskolor och universitet. Gemensam ansökan ordnas två gånger per år, på våren och på hösten. Till de flesta utbildningar kan du endast söka i vårens gemensamma ansökan. I höstens ansökan finns det betydligt färre utbildningar att söka till.

I vårens gemensamma ansökan till högskolor kan du söka till yrkeshögskole- och universitetsutbildningar som inleds på hösten. Kontrollera behörighetskraven för utbildningar som intresserar dig. I gemensam ansökan ingår också till exempel magisterutbildningar. Enbart de som har avlagt en lämplig lägre högskoleexamen kan söka till dessa utbildningar.

Prioritera utbildningarna dvs. ordna utbildningarna i önskad ordning i ansökningsblanketten. Överväg noggrant hur du ordnar ansökningsönskemålen. Du blir erbjuden den studieplats som du prioriterat högst i ansökningsblanketten och till vilken dina antagningspoäng räcker till. Du kan ta emot endast en studieplats.

Kontrollera om utbildningen förutsätter förhandsuppgifter eller inträdesprov. I allmänhet skickar högskolorna inte separata kallelser till inträdesproven. Kontrollera därför tiden och platsen för inträdesprovet i beskrivningen av utbildningen i Studieinfo.fi eller direkt av högskolan.

Högskolorna kan ordna tilläggsansökningar mellan den 3 augusti och den 26 augusti eller enligt högskolans egen tidtabell i separat ansökan. Varje högskola fastställer egna tidtabeller för tilläggsansökan.

Kvot för förstagångssökande

Högskolorna reserverar enligt lag en del av studieplatserna i den gemensamma ansökan för sökande som för första gången söker studieplats vid en högskola. Målet med kvoten för förstagångssökande är att förbättra ställningen för dem som söker sin första studieplats.

Du är förstagångssökande om du inte tidigare har avlagt en yrkeshögskole- eller universitetsexamen inom utbildningssystemet i Finland, och du inte har tagit emot en studieplats i en utbildning som leder till högskoleexamen och som började höstterminen 2014 eller senare.

De studieplatser som inte har reserverats för förstagångssökande fylls enligt antagningsgrunderna och i ordningsföljd med förstagångssökande och andra sökande. I allmänhet antas förstagångssökande och övriga sökande enligt samma antagningsgrunder.

Bestämmelsen om en högskoleplats

Bestämmelsen om en högskoleplats omfattar alla utbildningar som leder till högskoleexamen. Bestämmelsen om en högskoleplats gäller både gemensam ansökan, separata ansökningar och universitetens ansökningar till utbildning som leder till påbyggnadsexamen (licentiat, doktor).

Bestämmelsen om en högskoleplats i korthet:

- Du kan ta emot endast en studieplats som leder till högskoleexamen i utbildning som börjar inom samma termin.

- Bestämmelsen gäller också studier för universitetens påbyggnadsexamina; licentiat och doktorsexamina.

- Bestämmelsen gäller inte om du tar emot en högskoleplats inom ansökan om överflyttning.

- Bestämmelsen gäller inte Polisyrkeshögskolan, Högskolan på Åland eller utländska högskolor.

Du kan ha studierätt för flera examina, dvs. flera studieplatser inom utbildning som leder till högskoleexamen, men du bör ta emot studieplatserna under olika terminer.