Spannmalstorg
Idén med Spannmålstorget är att jordbrukare och uppköpare ska kunna samlas på en webbplats för att sälja och köpa spannmål, olje- och proteinväxter, utan mellanhänder. ARKIVFOTO
Jordbruk Marknad

Spannmålstorget är böndernas
egna digitala marknadsplats

Har du redan bekantat dig med den digitala marknadsplatsen Spannmålstorget, eller det som på finska heter Viljatori? Om inte så är det kanske dags nu.

– Det här är revolutionerande inom spannmålshandel hos oss, säger ombudsman Rikard Korkman på SLC.

Det revolutionerande med tjänsten är framför allt det faktum att odlaren själv med hjälp av tjänsten kan lägga ut både köp – och säljanbud på ett och samma ställe.

Direktförsäljning

Idén med Spannmålstorget är att jordbrukare och uppköpare ska kunna samlas på en webbplats för att sälja och köpa spannmål, olje- och proteinväxter, utan mellanhänder. Djurgårdar kan köpa foder direkt från andra gårdar, men också stora uppköpare kan göra affärer på den här plattformen.

– Här kan jordbrukaren själv sälja spannmål, oljeväxter eller proteingrödor till den som är intresserad av just den specifika råvaran. Den kvalitets- och prismedvetna har chans att sälja till bästa marknadspris, säger Rikard Korkman som varit med och utvecklat plattformen.

Spannmålstorget tillhandahålls av Suomen Viljakauppa Oy, som i sin tur ägs av MTK, SLC och Agrox, Altia, Atria, HKScan, Raisioagro och Valio.

Korkman tillstår att tjänsten ännu går i sina barnskor och att den når sin fulla potential först sedan när flera odlare och flera köpare har börjat använda den. I dagsläget har tjänsten cirka 1.300 registrerade användare, men antalet affärer är tillsvidare rätt så få. Det beror säkert också delvis på att spannmålsskörden ifjol blev historiskt sett mycket liten på grund av torkan.

Tjänsten utvecklas hela tiden. Den nyaste nyheten är en funktion som gör det enklare att lämna köp- eller säljanbud när man gör det för andra gången, eftersom man då kan använda den gamla modellen och bara ändra det man själv önskar.

Tänka på nytt sätt

– Vi jordbrukare måste börja tänka på ett nytt sätt. Vi har alltid varit vana vid att handeln erbjuder ett visst pris, men nu kan vi också prissätta vår spannmål, säger Korkman som själv också testat försäljning av spannmål från den egna gården.

Som säljare kan du göra öppna köpanbud eller rikta dem till den du vill, till vilket pris du vill.

– Som odlare kan man alltså ta en risk och sätta ett högre pris på sin vara, men då får man vara beredd på att ingen köpare hör av sig. Det lönar sig i alla fall att pröva sig fram, säger Korkman.

Det kostar ingenting att registrera sig på Spannmålstorget, men blir en affär av betalas en summa för transaktionen. Vid anbudshandel betalar både säljaren och köparen en euro per ton + moms. Vid avtalshandel betalar endast köparen samma summa. Då betalar säljaren ingenting.

Det går bra att sälja både mindre och större partier på Spannmålstorget, men först gäller det att registrera sig. Det går rätt så enkelt att göra skapa ett försäljningsuppdrag och ännu lättare är det att följa med vad som finns till försäljning.

Tjänsten fungerar på tre språk: finska, svenska och engelska. Tydliga instruktioner tillhandahålls på webbadressen www.viljatori.fi där man också registrerar sig. Även om man inte genast lämnar ett köp- eller säljanbud kan man registrera sig och följa med vad som händer på sidan.

I takt med att tjänsten kommer i gång på riktigt är det tänkt att prisuppgifter (anonyma) för genomförda affärer ska finnas tillgängliga, men så länge affärerna ännu är få är det inte möjligt på grund av konkurrenslagstiftningen.

Rikard Korkman 2
Den kvalitets- och prismedvetna har chans att sälja till bästa marknadspris, säger ombudsman Rikard Korkman på SLC. FOTO: Micke Godtfredsen

Känn din marknad

Det går också att sälja specialpartier av en specifik kvalitet och då kan man som säljare också begära ett högre pris. Efterfrågan och utbud sätter prisnivån.

Korkman betonar att det som säljare är viktigt att känna till marknadsläget och utgå från det i sin prissättning. Den som har tid att vänta kan förstås chansa och begära ett högre pris, men då finns förstås risken att ingen köpare nappar på det.

En av fördelarna med Spannmålstorget är det ska gå lättare att sammanföra köpare och säljare av en specifik råvara med specifika kvalitetskriterier. Den som vill ha en specifik produkt är ofta beredd att betala snäppet mer för den om den får vad den önskar.

Som säljare kan du erbjuda ett visst parti till försäljning för ett visst pris och sedan vänta på att en köpare dyker upp. Tjänster kopplar samman köpare och säljare och handeln är anonym tills det är dags att göra affär. Du kan också rikta ditt anbud direkt till en eller flera potentiella köpare.

En annan fördel med tjänsten är att spannmålspartiernas spårbarhet förbättras betydligt. Spannmålen har av tradition varit väldigt anonym i vårt land.

Affär inom ett dygn

Rikard Korkman har själv sålt ett parti vårvete genom ett riktat avtalsanbud till flera spannmålsuppköpare på Spannmålstorget genast på hösten när tjänsten öppnades. Proteinvärdet var 15 procent vilket dessutom gav ett tilläggsvärde.

– Inom 25 timmar efter att jag satt ut det hade den första köparen hört av sig, berättar Korkman.

För honom var handeln på Spannmålstorget en bra erfarenhet.

– Att prissätta min spannmål helt själv ställde nya ”positiva” krav på mig som jordbrukare. Jag måste fundera ut ett kvalitetskorrigerat gårdspris för mitt spannmålsparti fritt på min egen gård, säger Korkman.

Han påpekar också att det är viktigt att hänvisa till någon typ av kvalitetstabell med kvalitetsavdrag och -tillägg om det visar sig att mottagningskvaliteten avviker från den egna förhandsanalysen.

FOTNOT: Adressen till Spannmålstorget är www.viljatori.fi och där finns också vidare instruktioner, också på svenska.