Jordbruk Skogsbruk EU SLC Opinion

Brysselkontoret:
Rösta rätt, räkna rätt

I skrivande stund har jag spenderat en vecka av tre som praktikant på MTK/SLC/Pellervos gemensamma representationen i Bryssel.

Kontoret ligger i europakvarteret, i samma byggnad som representationen för övriga producentorganisationer och andelslag i Europa. Varje dag går jag förbi europaparlamentet två gånger då jag går till jobbet och tillbaka till lägenheten.

Europaparlamentsvalet ordnas i slutet av maj. Här i Bryssel verkar aktörerna vara ense om att förespråka fortsatt samarbete mellan nationerna i Europa. Däremot förutspår experterna att resultatet i europaparlamentsvalet kommer att vara fördelaktigt för EU-kritiska partier och de gröna.

För finländska jord- och skogsbrukets del inträffar både riksdagsvalet och europaparlamentsvalet under en kritisk tidpunkt eftersom riktlinjerna för den kommande gemensamma lantbrukspolitiken sannolikt fastställs under den kommande valperioden.

Dessutom behövs en stark budget för jordbrukssektorn, åtgärder för bromsandet av klimatförändringen och förankring av de övriga hållbarhetsmålsättningarna. Räknesättet och vad man jämför med är avgörande när ett kompromissresultat förhandlas fram i dessa frågor. För lantbrukets del kan det bli hyfsat eller så kan det gå rejält åt skogen.

Där kommer jag igen till europaparlamentet. Räknesättet beror ofta på dem som räknar.

 

Annika Öhberg
ungdomsombudsman SLC