Jordbruk EU

Brittiska farmare söker
samarbete med EU-bönder

De fyra största farmarorganisationerna i Storbritannien vill intensifiera samarbetet med EU:s bönder. Organisationerna efterlyser stärkta relationer med EU och vill samarbeta på områden som handeln, matstandarder, forskning och innovation.

Organisationerna NFU Scotland, NFU, NFU Cymru och Ulster Farmers Union vill utveckla och fördjupa samarbetet via den gemensamma byrån i Bryssel med namnet British Agriculture Bureau (BAB). Byrån ska representera 70.000 brittiska bönder i Bryssel.

Målet är att stärka banden till Europa. I den nya rapporten ”Building our new relationship with Europe” betonar britterna vikten av fortsatta goda relationer med yrkesbröderna på den europeiska kontinenten.

Enligt britterna är det viktigt att bönder i hela Europa driver sina intressen gemensamt , även om tonläget hos brittiska politiker och beslutsfattare har förändrats. Bönderna måste fortsätta att stöda och lära av varandra på vardera sidan av den engelska kanalen.

Ordförandena för samtliga fyra organisationer vill också stanna kvar i bondeorganisationen Copa-Cogeca med säte i Bryssel. Enligt de brittiska organisationerna ska detta trygga en gemensam framtid för båda parter.

Britterna vill utveckla nya handelsmöjligheter och försvara de gemensamma standarderna för livsmedel. Vetenskap och innovation ska styra samarbetet och detta gäller inte minst de globala utmaningarna som jordbruket ska möta.

När det gäller miljön föreslår rapporten att förbättringar inom jordbruksproduktionen ska gynnas genom en effektivare men försiktigare användning av naturresurserna. Detta är endast möjligt med hjälp av gynnsamma politiska ramar.

Organisationerna framhåller att den brittiska lagstiftningen för djurskydd är enormt omfattande. Detta driver upp produktionskostnaderna som ofta är högre än i konkurrentländerna.

Det är därför nödvändigt att jordbruken kan dra nytta av tillräckligt effektiva stödåtgärder för att förbli produktiva och konkurrenskraftiga. Viktigt är att säkerställa goda relationer som främjar vetenskapliga rön och innovationer.