Jordbruk EU

Brexit lamslår handeln med EU

Den brittiska exporten till EU har minskat med nästan 60 procent sedan årsskiftet. Det meddelar EU:s statistikmyndighet Eurostat. De svåraste förlusterna noteras för whisky, ost och choklad.

Statistiken varierar en del mellan olika källor i EU och Storbritannien. Enligt Eurostat minskade EU-exporten till Storbritannien med 27,4 procent i januari. Motsvarande brittiska export till EU rasade med 59,5 procent.

De 27 EU-länderna exporterade enligt Eurostat varor till ett värde av 18 miljarder euro till det tidigare EU-medlemslandet. Den motsvarande exporten från Storbritannien till EU stannade på det beskedliga värdet av 6,4 miljarder euro.

Analyser från Food and Drink Federation (FDF) visar att den brittiska exporten av ost minskade från ett värde av 52 miljoner euro i januari förra året till bara 8 miljoner euro i januari detta år. Exporten av whisky rasade från 120 miljoner euro till 46 miljoner euro.

Exporten av choklad minskade med 68 procent från januari 2020 till januari 2021. Enligt de brittiska myndigheterna beror den kraftiga nedgången i exporten på en kombination av brexit och den försvagade konsumtionen i EU på grund av coronakrisen.

Exporten av andra varor som lax och nötkött stannade nästan helt upp i januari. Den brittiska exporten av lax rasade med 98 procent och exporten av nötkött med 92 procent. Fiskhandeln över den engelska kanalen krympte med 79 procent.

Den brittiska regeringen medger att handeln mellan EU och Storbritannien har krympt betänkligt på grund av brexit och pandemin. En bidragande orsak är exportföretagens problem med nya tullformaliteter, som emellertid väntas avta med tiden.

Enligt jordbruksministeriet Defra har transportvolymerna återhämtat sig kännbart under februari månad. Man bör i detta skede vara försiktig med slutsatserna, eftersom handeln efter årsskiftet påverkades av starkt förändrade omständigheter.

Särreglerna för Nordirland förklarar dessutom en del av differenserna. Eurostat beräknar statistiken för handeln enligt andra kriterier. FDF påpekar samtidigt att Irland har förlorat platsen som Storbritanniens största exportmarknad.

En unik kombination av faktorer inklusive lagring i slutet av fjolåret, covidblockeringar i hela Europa, samt genomgripande förändringar i varuströmmarna har framkallat ovanligt starka störningar. Det var oundvikligt att exporten till EU skulle sjunka, invänder Defra.