Chips 1
I tisdags hade specialodlaren Kenneth Carlson tagit upp knappt hälften av sin potatis och hörde då till Ålands lyckligt lottade odlare.
Jordbruk

Blöta åkrar bakslag
för chipspotatisen

Häftiga lokala regnskurar håller på att förstöra det som i somras såg ut att bli en rekordartad skörd för chipspotatisens del.

– Det finns mycket potatis i marken, men odlarna kommer inte fram på åkrarna, sammanfattar den åländska chipsfabrikens odlingschef Christer Clemes.

Fabrikens potatiskampanj har nu pågått ett par veckor och Clemes säger att företaget lovat ta emot all chipspotatis som de åländska odlarna kan få fram. Han beräknar att det kan handla om 23-24 miljoner kilo ifall det mesta av skörden fås upp.

En av odlarna som riskerar att inte kunna dra full nytta av årets ganska idealiska växtsäsong är specialodlaren Kenneth Carlson i Hammarland Näfsby. Tillsammans med sonen Kim Carlson har han chipspotatis på 22 hektar.

När det var som torrast i somras vattnade de också potatisen några gånger och skörden såg länge ut att bli väldigt mycket bättre än den torra sommaren i fjol då bevattningsvattnet tog slut för många odlare.

Chips 2
Inom ett par år ska Kim Carlson, 36, ta över hemgården Mattas där han tillsammans med sin far Kenneth Carlson har chipspotatis samt schalottenlök och bananlök som huvudgrödor.

Häftiga lokala regn

I tisdags hade Carlsons tagit upp knappt hälften av sin potatis och hörde då till Ålands lyckligt lottade odlare.

Emellanåt tittade solen till och med fram medan tunga svarta regnmoln hopade sig bara ett par kilometer längre österut där regnet tidvis stod som spön i backen.

Häftiga lokala skyfall inom väldigt begränsade områden har varit typiska för Åland i sommar.

Carlsons odlar också schalottenlök och bananlök, som nu liksom den vanliga gula löken tagits upp för att ligga och torka på åkrarna.

En natt när det bara hade regnat 4 millimeter hemmavid åkte han till ett lökland för att vända schalottenlöken så att den skulle torka bättre.

– Men det gick inte alls. Där hade det regnat 18 mm och ändå var det bara en kilometer hemifrån, förklarar Kenneth Carlson.

Chips 3
Blött på potatisåkern, men här går det fortfarande att köra.

Han påpekar att berg- och rullstensåsen Svinryggen brukar fungera som en form av vattendelare så att det regnar mera öster om den.

Kenneth och Kim odlar sammanlagt 110 hektar. Schalottenlök har de på 9 hektar och bananlök på 4 hektar, men till skillnad från chipspotatisen har det inte alls sett bra ut för schalottenlöken.

– Våren var för kall så det var segt innan löken började ta sig. En hel del blåste också bort eftersom schalottenlöken under det första skedet är känslig för sandstormar.

För den vanliga gula lökens del är problemet att skörden ser ut att bli så stor att lagerutrymmena inte räcker till. Om regnet fortsätter blir det svårt att få löken torkad med kvalitetsproblem som följd.

Chips 4
Här är den potatis av sorten Lady Britta som Kim Carlson tippar på flaket. Den har gett ca 40 ton per hektar.

Riklig skörd för äppel och päron

Årets äppelskörd ser ut att bli riklig, trots avbräcket med hagel som drabbade framför allt flera mindre odlare.

– Även päronen har växt till sig bra, så frukten ger överlag större skörd än 2018, berättar Ålands Trädgårdshalls vd Tord Sarling.

Även löken har växt mycket bra under hösten och totalskörden blir stor.

– Det är gränsfall om allt ryms in i de lager som vi har tillgängliga. Dessutom har vi fortfarande 500-600 ton ute på fälten, som kan bli svåra att få bärgade om det regniga vädret fortsätter.