Utfard4
Christer Finne (t.h.) berättade om frilandsodlingen i Finland. Längst till vänster studerande Heidi Ström som tyckte det var mycket intressant med besöket. FOTO: Fredrik Grannas
Jordbruk SLC

Blivande barnträdgårdslärare
bekantade sig med jordbruket

Förra veckan fick barnträdgårdslärarstuderande vid Åbo Akademi i Vasa bekanta sig med jordbruket. I vanlig ordning gick besöken till Bjarne Mara och Christer Finne i Korsholm.

– Jag tycker besöken var jätteintressanta trots att jag är bekant med jordbruk från tidigare. Min man har eget jordbruk, men många av mina studerandekolleger vet inte lika mycket om det och vi tyckte alla det var intressant, säger Heidi Ström.

Ström var en av de närmare fyrtio barnträdgårdslärarstuderande från Åbo Akademi som ÖSP bjöd ut på gårdsbesök förra veckan. Besök gjordes traditionsenligt till den ekologiska mjölkproducenten Bjarne Mara och frilandsodlaren Christer Finne i Korsholm.

– Vi fick ta del av mycket bra information om olika saker och frågor. För vi som ska jobba inom småbarnspedagogiken är det viktigt att vi lär oss litet om det inhemska jordbruket och matproduktionen för det är vi som berättar vidare åt barnen, konstaterar Ström.

Tidigare gjorde cirka femtio klasslärarstuderande från Åbo Akademi samma utflykt. Det är fråga om ett mångårigt samarbete där ÖSP ger studerande möjlighet att bekanta sig med jordbruket.

– Det är viktigt att studeranden själva får se hur matproduktionen går till och känna med alla sinnen. Det är bara på så sätt som de själva kan bilda sig en egen uppfattning. Både klasslärare och barnträdgårdslärare är i nyckelposition eftersom de arbetar med barn och unga, konstaterar Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP.

Med tanke på klimatdebatten är det också viktigt att studerande får skapa sig en bild av jordbruket. Trots att köttdebatten pågår för fullt blev det inte så mycket diskussion kring det, enligt Grannas.

– Vegetarisk mat diskuterades och varför det behövs djur. Men återigen är det här en bra chans för oss att förklara varför djur behövs i kretsloppet och de får själva se att djuren mår bra, konstaterar han.

Ström hoppas ÖSP fortsätter bjuda ut studerande. 

– Besöken ger studerande mycket och jag hoppas de får fortsätta för de är viktiga. Det var också bra att vi fick veta att ÖSP kan hjälpa till med gårdsbesök om barnträdgårdar vill komma ut. Speciellt i städer kan det vara en utmaning att göra dylika besök, säger hon.

Utfard2
Blivande barnträdgårdslärare vid Åbo Akademi bekantar sig med jordbruket hos Bjarne Mara som berättade om den finländska mjölkproduktionen. ÖSP har i flera år ordnat så att klasslärar- och barnträdgårdslärarstuderande vid Åbo Akademi får möjlighet att komma på gårdsbesök. FOTO: Fredrik Grannas