Kock9
Förra veckan ordnade Optima Lannäslund en annorlunda skoldag för studerande som går tredje året. Kändiskocken Michael Björklund kom på besök för att lära dem att tillreda de produkter som de i framtiden ska producera.
Jordbruk

Björklund lärde blivande
producenter att tillreda kött

Optima Lannäslund utbildar framtidens mjölk- och köttproducenter. Men det som de inte lär sig är hur köttet som de producerar ska tillredas. En inblick i hur det ska ske fick sista årets studerande förra veckan när kändiskocken Michael Björklund besökte Jakobstad.

– Det är definitivt lärorikt att vi lär oss om produkterna som vi producerar. Och under den här dagen har vi fått jobba med jättefina kvalitativa köttbitar så det har varit intressant, säger Hannes Sandberg, som studerar sista året till landsbygdsföretagare vid Optima Lannäslund.

Förra fredagen fick utbildningsanordnaren i Jakobstad finbesök när kändiskocken Michael Björklund kom på besök. Anledningen till besöket var att Optima Lannäslund ville komplettera en valbar kurs om nöt och mjölk med det som studerandena i framtiden kommer att producera – det vill säga kött och andra råvaror.

– Det har kommit önskemål på kursinnehåll som också tar upp vad som händer efter att djuren förs till slakt. Vem är det egentligen som mjölk- och köttproducenterna producerar för. Nu är det litet så att vårt uppdrag är över när djuren lämnar gården, men det finns mycket intressant att lära sig om produkterna också, säger Mats Blomqvist, lärare inom naturbruk vid Optima Lannäslund.

Det är full fart i undervisningsköket där Björklund handleder ett tiotal studerande. Till förrätt blir det råbiff med wasabi och potatischips och Hannes Sandberg är djupt koncentrerad när han lägger upp på tallriken.

– Jag har aldrig gjort råbiff förr så det var intressant och Björklund är dessutom mycket bra på att berätta för oss hur vi ska göra, säger han.

Kock3
Studerande vid Optima Lannäslund i Jakobstad fick lära sig att tillreda de råvaror som de på sikt kommer att producera. En som tyckte det var en lärorik dag var Hannes Sandberg som lägger upp förrätten råbiff här.

Inhemsk innerfilé med bearnaisesås

Till varmrätt tillredde studerandena innerfilé av nöt med peppar- och bearnaisesås med baconlindade bönar och potatiskompott. Långa recept där varje studerande verkligen fick följa med ordentligt. Inte minst när Björklund visade hur en riktig bearnaisesås ska tillredas.

– Nu gäller det att ta de försiktigt när smöret ska vispas i med äggen. Här måste man ta det försiktigt, förklarar Björklund.

Han tyckte det var givande att arbeta med studerande, varav några i framtiden kommer att börja producera mjölk och kött.

– Jag tror det är viktigt att blivande producenter får en känsla för det som man producerar. Här produceras mycket fina råvaror som är en del av finsk matkultur, säger Björklund.

Hannes Sandberg kommer från en gård i Jeppo som producerar nötkött och mjölk samt har växtodling. Bredvid honom arbetar hans studiekompis Daniel Sandberg med förrätten. Även hans föräldrar har mjölkproduktion på samma ort.

– Det är verkligen intressant att få lära sig att tillreda något som smakar bra, säger Daniel.

Båda har tillrett olika kötträtter tidigare och som blivande jordbrukare är inhemska råvaror något som de värdesätter.

– För mig ligger närproducerat nära hjärtat och det är viktigt att vi alla väljer inhemskt. Det är inte hållbart att frakta livsmedel över halva jordklotet, säger Daniel.

Men för att det ska finnas inhemska råvaror på tallriken måste det också vara lönsamt att producera. Både Daniel och Hannes konstaterar att det är viktigt att de i framtiden får ett rättvist pris för sina produkter.

– Alla vill att prisläget ska förbättras och det har varit tråkigt att se att många mindre gårdar har fallit bort. Så har det varit i Jeppo och en orsak till det är att det är svårt att som jordbrukare få en lönsam produktion i dag. Så priserna måste upp i framtiden, säger de.

Kock12
Kändiskocken Michael Björklund (till höger) kom på besök för att lära studerande tillreda de produkter som de i framtiden ska producera.

Lär sig mera om produkterna

Målet för Lannäslund var med den här annorlunda utbildningsdagen att ge studerandena en insikt i vad de producerar samt lära sig mer om att tillreda kött av bästa kvalitet.

– Det flesta kan steka malet kött, men det som de får tillreda nu är ingen vardagsmat. Vi vill visa hur man kan göra en fin middag av egna råvaror och att vi fick hit Michael Björklund som dessutom kan bjuda på sig själv passade perfekt, säger Blomqvist.

Ur konsumentsynvinkel är det också positivt om producenterna kan mera om det som de producerar.

– Det är alltid en fördel att kunna mycket om produkten för det ger trovärdighet och en bra bild av oss själva. Det är en omfattande process att producera inhemskt kvalitetskött, men utåt är det också bra om vi också kan berätta mera om köttet.

– Men framför allt är det här en dag som vi hoppas att de minns och samtidigt får aha-upplevelser, säger Blomqvist.

Utbildningsdagen ordnades i samarbete mellan Optima Lannäslund och Snellmans köttförädling som sponsorerade köttet som tillreddes.

Läs också: Sortera köttet och prissätt det bättre!