Jordbruk

Besvikelse från Nordkalk

– Det är klart att jag är besviken, säger Nordkalks försäljningschef Jan Drugge om anslagsfördelningen i miljöministeriets effektiverade vattenskyddsprogram.

Över hälften av de anslagna medlen används för vattenskydd inom jordbruket och största delen har avsatts för gipsbehandling av åkrarna inom Skärgårdshavets avrinningsområde. När det gäller användningen av strukturkalk och fiberslam för vattenskyddsändamål kommer forsknings- och utvecklingsprojekt att inledas, men det verkar inte finnas några möjligheter för jordbrukarna att få direkt stöd för de här metoderna.

– Strukturkalkning är en effektiv och trygg metod att förhindra fosforavrinningen från åkrarna, säger Jan Drugge. Dessutom höjer den åkerns pH-värde och förbättrar skörden, vilket gör den till ett ypperligt alternativ ur jordbrukarens synvinkel.

Den rikliga förekomsten av blåalger förra sommaren väckte debatt på riksnivå om vattenskydd och lantbrukets näringsutsläpp. I den diskussionen deltog också Nordkalk.

– Då lovade miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) att alla effektiva sätt att förbättra situationen i Östersjön kommer att stå på samma startlinje som gipsbehandlingen, som dittills hade dominerat diskussionen.

Det här anser Jan Drugge att nu inte förverkligas.

– Jag träffar dagligen jordbrukare och jag har fört otaliga diskussioner om vattenskyddspaketet. Många av dem skulle också vilja ha stöd för användningen av strukturkalk och en möjlighet att välja vad de sprider på sina åkrar, konstaterar Jan Drugge som också själv varit jordbrukare.