29872559 10155222865721968 8660653470873878299 O
Ordföranden för den irländska bondeorganisationen Joe Healy vill ha bättre stöd för att upprätta producentorganisationer i Irland. FOTO: IFA
Jordbruk EU

Irländsk bondebas
vill ha mer stöd för
producentorganisationer

Ordföranden för den irländska bondeorganisationen Joe Healy kräver höjt statligt stöd för att upprätta producentorganisationer i Irland. Avsikten är att producentorganisationerna ska kunna förhandla kollektivt å sina medlemmars vägnar med industrin om prissättning, till exempel kvalitetsbonus.

Joe Healy reste kravet på ett seminarium som skulle sätta fart på grundande av producentorganisationer inom nötsektorn i Irland, uppger bondeorganisationens tidning Irish Farmers Journal.

I dagens läge kan det irländska jordbruksdepartementet bevilja 1.500 euro i juridisk rådgivning till en grupp producenter som vill upprätta registreringshandlingar och ytterligare 1.500 euro för att hjälpa till att rekrytera medlemmar och planera sin verksamhet.

Enligt IFA räcker inte de här summorna, bland annat eftersom producentorganisationerna behöver ständigt stöd under de första åren för att upprätthålla verksamheten. Orsaken är att industrin försöker trycka priserna eller undergräva fördelar som förhandlats fram av producentorganisationerna.

– Vi känner också till åtskilliga situationer, där industrin och uppköparna har använt alla tänkbara knep för att plocka ut medlemmar av producentorganisationerna för att se om de den vägen kan splittra och åstadkomma en upplösning av organisationerna, sade Joe Healy på seminariet som refererats av Irish Farmers Journal.