Jordbruk Marknad

Avena lindrar
kvalitetsprissättningen för
klorofyllhalten för
oljeväxtleveranser under 2019

Exceptionella väderförhållanden kan ha inverkat på klorofyllhalten i oljeväxter och därmed även på kvaliteten. Nattfrost som förekommit under den senaste veckan kan ställvis ha påverkat den normala nedbrytningsprocessen av klorofyllet i oljeväxtfrön och därmed kan klorofyllhalten förbli på en alltför hög nivå.

Enligt Avenas kvalitetsprissättning för rybs och raps är grundpriskvaliteten för klorofyllhalten 0-30 mg/kg. För klorofyllhalter som överstiger denna mängd tillämpas prisavdrag enligt Avenas kvalitetsprissättning.

Till följd av exceptionella väderförhållanden vill Avena stöda odlare genom att begränsa prisavdraget för klorofyllhaltens del till högst 50 procent av grundpriset. Övriga kvalitetsegenskaper prissätts enligt normal praxis.

– Växtperioden har för oljeväxternas del varit utmanande, konstaterar Avena Nordic Grain Oy:s tjf. verkställande direktör Tero Heikkinen.

– Tillgången på inhemsk råvara är för oss av högsta prioritet nu och även i fortsättningen, och därför vill vi stöda odlarna i detta exceptionella läge. Genom förmildringen av kvalitetsprissättningen vill vi uppmuntra odlarna att tröska och även leverera oljeväxtpartier, för vilka man misstänker innehåller en hög klorofyllhalt. Därmed vill vi garantera odlarna ett skäligt pris trots de utmanande väderförhållandena.

Eftersom kvaliteten på dessa partier försämras fort, önskar Avena att dessa levereras innan årsskiftet. Därför är den förmildrande kvalitetsprissättningen vad gäller klorofyllhalten i kraft till årets slut, vilket betyder för leveransperioden 30.9-31.12.2019.

År 2020 tillämpas kvalitetsprissättning för klorofyllhaltens del enligt normal praxis.