P040697 129300
Den nya EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen måste genast i början ta itu med pinsamma personalproblem. Det har visat sig att alla kommissionskandidater inte håller måttet. FOTO: EU
Jordbruk EU

Parlamentet ratade genast
två tilltänkta kommissionärer

På måndagen inleddes EU-parlamentets utfrågningar av de 26 kandidater som den blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen har utsett. Långtifrån alla är självklara vinnare. Två av dem fick rött kort redan på förhand.

Utfrågningen är ingen formalitet. Parlamentet ställer kritiska frågor och kandidaterna sitter löst. Ett enda felgrepp kan vara tillräckligt för att tvinga kommissionens ordförande att söka en ersättande person.

Redan på förhand har tummarna riktats nedåt för två av de kandidater som Ursula von der Leyen har ställt upp. Parlamentets juridiska utskott accepterade varken Rumäniens eller Ungerns kandidater för posterna för trafik respektive EU-utvidgning.

Rumäniens kandidat Rovana Plumb har inte lyckats förklara omständigheterna kring det miljonlån som hon fick inför det senaste EU-valet. Ungerns Lázló Trócsányi anklagas för intressekonflikter i samband med regeringsuppdrag för hans advokatbyrå.

På måndagen avvisade det juridiska utskottet de båda kommissionsaspiranterna för andra gången. Den nya kommissionens ordförande Ursula von der Leyen måste skyndsamt skaka fram nya kandidater.

Ungerns regering handlade snabbt och nominerade samma dag sin EU-ambassadör Oliver Varhelyi som ersättande kandidat. Han leder Ungerns EU-representation i Bryssel sedan fyra år tillbaka men har redan 25 års erfarenhet som diplomat, också i EU.

Rumäniens premiärminister Viorica Dancila återkallade redan på måndagen Rovana Plumbs kandidatur. Följande dag levererades två nya rumänska kandidater, EU-parlamentarikern Dan Nica och landets viceutrikesminister Melania-Gabriela Ciot.

För von der Leyen är situationen pinsam och ett allvarligt bakslag. Hon anklagas för bristande kontroll av sin personal. Olämpliga kandidater borde ha ratats redan på förhand. Von der Leyen har slarvat, anser kritikerna.

Den svåra starten kan tyda på en svag kommission. Möjligen kan tidtabellen också rubbas. Enligt planerna ska parlamentet rösta om kommissionen den 23 oktober så att den kan tillträda som planerat den första november.

Polens kandidat friades i utskottet

Redan på förhand har det blåst hårt kring Polens nominering av Janusz Wojciechowski till kandidat för posten som jordbrukskommissionär. Parlamentets juridiska utskott har däremot inte funnit någon dramatisk grund som skulle förhindra ett val.

Wojciechowski belastas av en affär med trassliga reseersättningar. EU:s bedrägerimyndighet Olaf har utrett eventuella oklarheter kring Wojciechowskis reseräkningar i EU-parlamentet men förseelserna betecknas inte som kritiska.

Senaste fredag rapporterade Olaf att utredningarna inte ger anledning till straffrättsliga åtgärder. Utredarna har stött på oegentligheter i Wojciechowskis reseräkningar men kandidaten har återbetalt de 11.243 euro som han felaktigt hade ställt i räkning.

Wojciechowskis medlemskap i Polens nationalkonservativa PiS-parti kan också bli en källa till misstro i parlamentet. Partiet är känt för att köra polska intressen i alla sammanhang och det torde partiet också förutsätta av sin jordbruksminister.

Enligt flera PiS-politiker förväntas Wojciechowski återställa Polens inflytande i Bryssel. Polen är ett viktigt jordbruksland som är EU:s största mottagare av jordbruksstöd. Regeringen i Warszawa har ständigt krävt ännu större jordbruksstöd av EU.

Formellt fyller Wojciechowski de krav som kan ställas på en tillträdande jordbrukskommissionär. Han har suttit i parlamentets jordbruksutskott och varit föredragande för många rapporter om djurskyddet, som är ett av hans stora intressen.

Inom EU:s revisionsrätt har Wojciechowski varit den drivande kraften för rapporter som följer upp hur EU:s mål för djurskyddet sköts i medlemsländerna. Det är inte omöjligt att han trots allt klarar parlamentets nålsöga med darr på ribban.

Von der Leyen bemöter kritiken

Ursula von der Leyen tillbakavisar kritiken mot sitt kandidaturval. Hon framhåller att kommissionen inte förfogar över någon ”intern CIA” med resurser och befogenheter att genomlysa alla kommissionärskandidater.

För 24 av alla 26 kandidater gav det juridiska utskottet grönt ljus. Nu tenteras kandidaterna av de respektive utskotten inom parlamentet. Därefter kan kommissionen som helhet godkännas av parlamentet.

För några kandidater består ännu förbehåll. En av dem är den franska kandidaten Sylvie Goulard, som synas av bedrägerimyndigheten Olaf, efter att hon i egenskap av tidigare fransk försvarsminister måste återbetala 45.000 euro till EU-parlamentet.

Goulard hade avlönat en partimedarbetare med medel från EU-parlamentet. Men hon betraktas som president Emmanuel Macrons skyddsling och kan därför klara sig undan med blotta skräcken.