48826002353 B164634A49 O
I Nederländerna har producenterna blockerat vägar och gator i protest mot ett förslag att sänka kväveutsläppen genom att halvera landets boskapsbestånd. FOTO: Kees Torn
Jordbruk EU

Holländska bönder åstadkom
trafikkaos i protest mot politiker
som vill halvera boskapen

I Nederländerna har producenterna blockerat vägar och gator i protest mot ett förslag att sänka kväveutsläppen genom att halvera landets boskapsbestånd. Det blev trafikkaos då bönderna körde till huvudstaden med sina traktorer.

Producenterna har fått nog av de tilltagande anklagelserna mot jordbruket. Den utlösande faktorn för demonstrationen var ett radikalt recept mot kväveproblemet från det vänsterliberala regeringspartiet D66.

Enligt D66-politikern Tjeerd de Groot borde kväveutsläppen halveras genom att på motsvarande sätt halvera landets boskapsbestånd. Åtgärden skulle samtidigt frigöra tomtmark för nya bostäder.

Boskapsbeståndet i Nederländerna omfattar omkring 4 miljoner kor, 12 miljoner grisar och 100 miljoner kycklingar. Enligt de Groot har intensiv boskapsskötsel ingen framtid i ett land som Nederländerna.

Den stridbara politikern hävdar att 70 procent av landets kväveutsläpp härstammar från jordbruket, varav största delen genereras av den intensiva boskapsskötseln. Bidraget till ekonomin är däremot bara en procent.

De Groot uppmanar jordbruket att övergå till en kretsloppsekonomi som sänker belastningen av miljön. Dessutom förbättras djurskyddet radikalt. Köttproduktionen är för stor i förhållande till landets befolkning.

Han hänvisar till att landets jordbruksminister Carola Schouten redan har planer för en reducering av boskapen inom Nederländernas jordbruk. Ministern måste brådskande sätta sina planer i verket, understryker de Groot.

48827189918 38Fe52150E O
D66-poltitikern Tjeerd de Groot kräver en halvering av Nederländernas boskapsbestånd. FOTO: Gerard Stolk

Enorma stockningar längs motorvägarna

De nederländska producentorganisationerna har reagerat med bestörtning på anklagelserna. Landet har redan en kvävelag som ska skydda naturen. Därutöver argumenterar de Groot med felaktiga siffror om kväveutsläppen.

Producentorganisationen LTO försäkrar att jordbrukssektorn redan har genomfört effektiva åtgärder för att förbättra uthålligheten. För detta tjänar branschen beröm och inte bestraffning i form av en halvering.

Tusentals bönder reste på tisdagen till Haag för att delta i demonstrationen mot förslaget. Omkring 2.000 demonstranter var på väg med traktor, vilket förorsakade enorma trafikstockningar.

Stadsstyrelsen i Haag hade givit tillstånd för 75 traktorer att köra in i centrum. Enligt planerna skulle resten dirigeras till stora parkeringsplatser i utkanterna. Jordbruksminister Carola Schouten deltog också i arrangemanget.

Förslaget från D66 kommer knappast att få stöd av de övriga regeringspartierna, som räknar in bönder bland sina anhängare. Carola Schouten stöder inte heller de radikala åtgärderna.