Jordbruk Globalt

Australien skärper ASF-kontroller

Myndigheterna i Australien har påträffat fragment av mul- och klövsjuka och virus från afrikansk svinpest i köttprodukter. Jordbruksministeriet har skärpt övervakningen och kontrollen av köttprodukter vid gränserna samt i butiker.

Spåren av mul- och klövsjuka upptäcktes vid en rutinkontroll. Funktionärer inom biosäkerheten upptäckte de misstänkta resterna hos en passagerare från Indonesien, som försökte föra in icke-deklarerat kött i landet.

Australiens jordbruksminister Murray Watt har informerat om fallet men klargjorde samtidigt att virusfragmenten inte är identiska med levande virus. Landet kan fortfarande betecknas som fritt från både afrikansk svinpest och mul- och klövsjuka.

Enligt Watt har experter i Australien ständigt varnat för riskerna med import av animalieprodukter. Den senaste upptäckten visar emellertid att kontrollen av biosäkerhet fungerar och ger utslag.

Samtliga resenärer från Indonesien till Australien ska hädanefter passera en sluss med desinficerande mattor vid ankomsten. Enligt producentorganisationen National Farmers Federation visar händelsen att kontrollerna av biosäkerheten måste skärpas.

Grannlandet Nya Zeeland har också varnat för riskerna. Premiärminister Jacinda Ardern varnade att ett utbrott av mul- och klövsjuka i Indonesien kan kosta tusentals jobb inom jordbruket i Nya Zeeland.

Ardern uppgav att Nya Zeeland kommer att skärpa gränsrestriktionerna för att skydda sin marknad. Hon vill också intensifiera samarbetet med Australien för att ytterligare minska riskerna för smitta.