48767020391 E867772E25 O
Australiens premiärminister Scott Morrison vill inte belasta landets producenter med sänkta metanutsläpp. FOTO: Lisa Ferdinando/DoD
Jordbruk Globalt

Australien avvisar metanlöften
som kan skada landets jordbruk

Australien vägrar att ställa sig bakom det globala initiativet till sänkta metanutsläpp, som bland annat EU och USA förespråkar. Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison vore detta en alltför stor belastning för landets jordbruk.

EU, USA och flera andra länder har inför det globala klimatmötet COP26 lovat att sänka sina metanutsläpp med 30 procent. Ett sådant initiativ skulle belasta Australiens jordbruk i alltför hög grad, tillkännagav Morrison kort före mötet.

Australien strävar till att nå klimatneutralitet senast 2050. Målet bekräftades nu officiellt av Morrison, som emellertid inte gick in på hur nedskärningarna ska genomföras. Djurhållningen får inte belastas onödigt, inskärpte premiärministern.

Morrison hänvisade till en överenskommelse inom regeringen med det landsbygdsnära stödpartiet National Party, som är juniorpartner i den regerande konservativa koalitionen. National Party och dess ordförande Barnaby Joyce står landsbygden nära.

Regeringen ändrar inte linje

Morrison och Joyce har sinsemellan enats om att Australiens utsläpp av metangas inte får spela någon avgörande roll för klimatplanen. Regeringen kommer inte att stöda några åtgärder som påverkar jordbruket i negativ utsträckning, betonade Morrison.

Han underströk att gruvdriften och jordbruket är två nyckelnäringar i Australien. De får inte offras för klimatmötet. I stället ska Australien satsa på tekniska framsteg, innovation och framför allt metanreducerande tillsatser i fodermedel.

Enligt Morrison kan Australiens landsbygd spela en ledande roll för att sänka CO2-emissionerna genom att ställa stora områden till förfogande för att fånga koldioxid i marken. Detta skulle berättiga Australien till ersättningar.

Dessutom satsar Australien massivt på solenergi. Inget annat land i världen kan hänga med Australien på den fronten. En fjärdedel av alla byggnader i landet använder elektricitet som alstras från solenergi.

Den nationella producentorganisationen National Farmers Federation (NFF) poängterar att jordbruket är nyckeln till Australiens klimatmål. Producenterna uppmanar regeringen att värna jordbrukets intressen för att trygga näringens fortsatta utveckling.

NFF-ordföranden Fiona Simson påpekar att jordbruket är en del av ett stort naturligt kretslopp. Teknologierna för att sänka utsläppen av metan från boskap är redan långt utvecklade. Nollemissionsmålen får inte skada djurhållningen.

Nya Zeeland kan skriva under

Till skillnad från Australien ställer sig Nya Zeeland mindre misstroget gentemot en global metanuppgörelse. Nya Zeeland överväger aktivt att underteckna avtalet, sade landets klimatminister James Shaw nyligen till nyhetsbyrån Reuters.

Nya Zeelands stöd vore en viktig framgång för klimatmötet. Landet är vid sidan av Australien en tung jordbruksnation. Enbart mejeriindustrin står för hela 20 procent av den nyazeeländska exporten.

Forskare utgår från att utsläppen från boskapsskötseln kan sänkas med 30 procent genom relativt enkla ingrepp. Djurfoder spelar en viktig roll i sammanhanget. Enbart fettrikare foder skulle redan bidra till att sänka emissionerna med fyra procent.