Prem6
Hela fyra österbottniska gårdar premierades av Maitosuomi för att ha levererat mjölk av E-klass i 30 år. Tre av dem var på plats, från vänster: Martin och Anette Sandberg från Jeppo, Peter och Marianne Rif, Pedersöre, och Marianne och Henrik Gammelgård från Kimo.
Jordbruk

De har levererat mjölk av
E-klass oavbrutet i trettio år

I fjol premierade Maitosuomi för första gången en österbottnisk mjölkgård som i trettio år har levererat mjölk av E-klass. På torsdagens traditionella mjölkfest var det hela fyra gårdar fick ta emot den utmärkelsen.

– Det är uppmuntrade att få en sådan här utmärkelse. Vi har fortsatt på ett tidigare värv och haft gården i tjugo år. Innan det hade mina föräldrar levererat mjölk av E-klass i tio år så vi är en del av en helhet. Men det är en stor sak att lyckats med den här bedriften, säger Anette och Martin Sandberg.

Familjen Sandberg från Jeppo premierades på Osuuskunta Maitosuomis traditionella mjölkfest i Munsala förra veckan för att oavbrutet i trettio år levererat mjölk av E-klass. Och det var inte bara den gården som uppnått den bedriften.

Marianne och Henrik Gammelgård i Kimo och Peter och Marianne Rif i Pedersöre samt ytterligare en producent (som inte önskade uppmärksamhet) premierades också.

– Det är roligt att vi har lyckats klara av det och att man får uppskattning, säger Marianne och Henrik Gammelgård.

Peter Rif fortsätter:

– Det är alltid trevligt att uppmärksammas för en insats över lång tid, säger Peter, som nås per telefon på en semesterresa.

God juverhälsa, låg cellhalt

E-klass förutsätter en mycket god juverhälsa och att bland annat cellhalten och den totala bakteriebalansen i mjölken inte får vara för hög. Det får inte heller vid någon leverans förekomma spår av läkemedelsrester. Om ett missöde skulle inträffa får producenterna börja om på nytt från noll.

Det är Walter Ehrströms stiftelse som på ansökan av mejerierna beviljar medaljer åt producenter som levererat E-mjölk. Premieringar sker vid 5, 10, 15, 20, 25 och 50 år, varav de två sista är en medalj i guld.

Vid levererans av mjölk av E-klass i trettio år beviljar inte längre stiftelsen någon medalj utan då är det mejerierna själva som premierar. Men vad krävs för att dagligen säkerställa att mjölken som levereras är av toppkvalitet?

Samtliga premierade ger svaret noggrannhet och att dagliga rutiner följs.

– Det räcker inte bara att vara noggrann med mjölkningen och allt kring den biten. Utan kvaliteten på fodret, att det inte finns mögel eller annat i det måste ständigt följas upp, säger Henrik Gammelgård.

– Ger man penicillin åt en ko är det också viktigt att det djuret separeras från de andra. Sedan när djuret är behandlat följer jag alltid med att det inte finns spår av läkemedel i mjölken, fortsätter Marianne.

Viktigt känna varje ko

Samma rutiner görs på Sandberg som har 35-40 mjölkkor som producerar mjölk i en anläggning från 1970-talet med lösdrift och mjölkstation.

– Vi är man och hustru vid mjölkstationen för att hålla ordentlig koll. Sen är det också viktigt att känna varje ko individuellt och det kräver att man är närvarande hela tiden, säger Anette Sandberg.

Peter och Marianne Rif har i dag lösdriftsladugård med mjölkstation och en besättning på 55 kor. Gammelgård inledde karriären som mjölkproducenter med båsladugård. Därefter gick de över till båsladugård och mjölkstation och 2015 byggdes en anläggning med lösdrift och mjölkrobot. Besättningen uppgår till 75-80 kor. 

– Det finns alltid risker med att lära sig ett nytt system. Med robotmjölkning kan vi bättre kontrollera mjölkkvaliteten men det är fortfarande viktigt med uppföljningen, konstaterar Marianne.

Men att samarbetet på gårdsnivå fungerar optimalt är viktigast av allt och att de får avlastning.

– Det är otroligt viktigt att avbytarsystemet fungerar. Vi har möjlighet att anlita vår dotter Tanja och yngsta son Tim när vi behöver semester. De kan systemet och vet rutinerna på gården och det underlättar otroligt mycket att vi har tillgång till arbetskraft som vi kan lita på.

Sandberg lyfter också fram vikten av samarbete med familjen.

– Vi har flera familjemedlemmar som kan stiga in om vi är borta eller har förhinder. Vi får hjälp av både mina föräldrar och några av våra barn. Bra samarbete är det viktigaste, berättar Martin Sandberg.

Henrik Strandberg premierades för leverans av mjölk av E-klass i 20 år.

Prem4
Kari Huhtala, vd för Finlands Svenska Andelsförbundet, höll festtalet på Maitosuomis mjölkfest i Munsalagården förra veckan. Här får han Milkas historik av Osuuskunta Maitosuomis anskaffningschef Ann-Charlott Kjerp.