20190323 104329
SLC Åbolands ungdomsträff inleddes hos Veljesten Kurkut och bröderna Juho och Kalle Vainio i Bjärnå. FOTO: Helena Fabritius
Jordbruk SLC Landsbygdsnäringar

Ungdomsträff i Åboland

Femton lantbruksungdomar deltog i SLC Åbolands ungdomsträff senaste lördag.

Träffen inleddes med ett besök hos bröderna Juho och Kalle Vainio på Veljesten Kurkut i Bjärnå. På gården bedriver man sedan länge spannmåls- och frilandsodling av gurkor.

Sedan ett par år tillbaka producerar man också inlagd saltgurka med mjölksyrningsmetod. Den nya produktionshallen är nu klar och från och med säsongen 2019 ska man lägga in största delen av frilandsgurkorna man odlar.

Mikrobryggeriet Kimito Brewing på Kimitoön gör olika mindre partier av öl. Man tillverkar också skräddarsydda partier enligt önskemål om smak och etikett. Den minsta satsen man gör är 1.200 flaskor.

Lunchen bestod bland annat av bondbönebullar och åts på Sagalund där det inhemska och närproducerade ofta lyfts fram. Företagaren har ofta olika kampanjer med 98 procent Kimitoråvaror.

SjT Meltola i Pemar föreläste om försöksverksamheten och odling av sockerbeta. Fennia föreläste om lantbruksförsäkringar och Nordkalk om den långvariga nyttan med strukturkalkning. Företagaren Kimmo Halme föreläste om uppfödning av gräshoppor. Kvällen avslutades med pizza i Åbo.