Arkiv

SLC - 6E5A0D86 8F4E 4C82 8237 36Fcb8248806 Samshield Shadowmatt Ratsastuskypara
Nio av elva ridhjälmar drogs bort från marknaden på grund av säkerhetsbrister

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) lät under ett övervakningsprojekt testa 11 ridhjälmar, och resultaten var verkligen dåliga. Allvarliga säkerhetsbrister uppdagades i nästan samtliga hjälmar i testet. Tukes förordnade att nio hjälmar ska dras bort från marknaden och fyra av dem ska dessutom återkallas från konsumenterna.

Ändringar i jordbruksstöd och ersättningsberättiganden för åkerskiften

Kravet på jordbruksverksamhet uppfylls om gräsmarken på ett skifte skördas, slås, förnyas eller har använts till betesgång senaste den 15 september, vilket är en ändring jämfört med i fjol då åtgärderna skulle utföras senast den 31 augusti, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Basskiftesändringar kan nu göras i Viputjänsten

Jordbrukare kan nu göra basskiftesändringar i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi), meddelar Livsmedelsverket. Till basskiftesändringarna hör sammanslagningar, indelningar och skapande av nya basskiften.

EU:s passunion utvidgas österut

Efter en lång väntan har EU utvidgat den europeiska passunionen Schengen med Rumänien och Bulgarien. Passfriheten gäller till en början endast resor per flyg eller sjövägen. Resande till lands och per järnväg kontrolleras fortfarande.

SLC - Sangare1 Mar24 Ct
Grisbonde från Pedersöre deltog i The Voice of Finland

Till vardags arbetar han som svinproducent. Samtidigt som han gör får hans grisar ta del av mycket sång. Vilhelm Lillmåns från Pedersöre har alltid tyckt om att sjunga och i höstas testade han sina vingar i det populära tv-programmet ”The Voice of Finland”. Det var en häftig upplevelse att få sjunga i tv. Plötsligt står jag framför flera kameror och ljuset riktas mot mig. En häftig upplevelse på alla sätt, säger Vilhelm Lillmåns.

SLC - Generationsskiftet April24 Nvk
Mjuka värden viktiga i stressen ett generationsskifte för med sig

Kommunikationsbrist kan leda till stress och rädsla för att uttrycka sin sanna vilja då generationsskiftet står för dörren på gården. Ett lyckat generationsskifte förutsätter villighet att inkludera alla familjemedlemmar i diskussionen och vara öppen för kompromisser. Detta var budskapet under en av jordbrukarträffarna som arrangerats av projektet Greppa generationsskiftet i slutet av mars.

SLC - 84E11139 9045 42Cc 994C 6B3B2F1Fedb3
100.000 timmar fångst av främmande rovdjur på HELMI-fågelvatten

Den effektiviserade fångsten av mink och mårdhund i Finlands viktigaste fågelvatten fortsätter för tredje våren. Projektets närmare 400 fångstdeltagare har fångat över 12.000 främmande rovdjur.

SLC - 441A5496 2976 4091 810F 6Ce493589B80
I Helmi-programmet grundförbättrades i fjol 15 nyländska naturbeten

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland genomförde aktivt livsmiljöprogrammet Helmi under år 2023. I programmet övergick man kraftigt till att praktiskt genomföra naturvårds- och restaureringsåtgärder.

SLC - Holmqvist A Webben
De förlorar tusentals euro när stödvillkoren för skogsbete har skärpts

Många skogsbeten uppfyller inte längre kraven för miljöavtal. Det har drabbat många jordbrukare som ingått avtal. De ekologiska köttproducenterna Mats och Pauliina Holmqvist förlorar nu tusentals euro i ersättning för upprätthållandet av betesmarkerna.

SLC söker lösningar på miljöavtalsproblematiken

SLC är kritiskt till att många jordbrukare, som ingått miljöavtal och fått ersättning i många år, fick avslag i fjol. Sedan förra hösten förs diskussioner med jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet.

SLC - Miljo9 Apr24 Ct
NTM-centralen förstår frustrationen på fältet

Preciserade anvisningar och tolkningar. Fler inventeringar av arealer som tidigare ansetts stödbara. Det är några orsaker till att många jordbrukare, som ingått miljöavtal för att sköta vårdbiotoper, nu blir utan ersättning. Arealen som får stöd har minskat med över tusen hektar i Österbotten.

SLC - Kolumn Piipponen Webben
Kommentaren: Betesmarkernas roll i livsmedelsproduktionen

Djur eller växter, det är frågan. Så skulle man åtminstone kunna tro utgående från den pågående diskussionen om ämnet. Men så enkelt är det inte konstarerar Johannes Piipponen, doktorand vid Aalto-universitetet inom global livsmedelsproduktion med fokus på boskapsproduktion.