Godselspridare
Produktionschef Jakob Møller berättar att Gömas mål är att den nya flytgödselspridaren är bättre än Samson men har samma pris.
Jordbruk Maskin & teknik

Ny flytgödselsridare på G

Det danska företaget Göma har varit återförsäljare för danska Samson i många år, men blev uppsagda från agenturen för drygt ett år sedan. Då byggde de ut produktionsanläggningen i Viborg och tog fram en egen gödseltankvagn.

– Vi var i grunden nöjda med Samson, men nu får vi inte längre sälja dem. Vår nya egna flytgödselspridare är i nivå med Samson, men med några av de förbättringar som vi tidigare efterfrågat, säger Jakob Møller, produktionschef vid Göma.

De nya flytgödselspridarna heter GG, vilket står för Gyllevogn Göma, och de har en mossgrön färg. De visades för första gången för publik på Agritechnica i Hannover i höstas.

Det Göma förändrat är bland annat ökad styrvinkel på hjulaxlarna, en flexibel lyft bak som passar alla tillverkares myllare samt ny styrdator.

– Vi följer inte ISOBUS för vi anser att de som kör med våra flytgödselspridare ska ha vår stora monitor i traktorhytten.

Via monitorn kan man enkelt ställa in givan per hektar, hur mycket som ska fyllas i tunnan och hur kraftigt hjulen på tunnan ska driva när det går tungt.

Ramper finns upp till 36 meter och skivmyllare till 7,5 meter. Med GPS erhålls sektionsavstängning för exakt gödselplacering i kilformade fält.

Renoverar också gamla spridare

Produktionskapaciteten är åttio flytgödselspridare per år men på Göma är inte det allt.

– Vi renoverar gamla flytgödselspridare och säljer på export, vi tillverkar myllningsaggregat, omrörare och slamsugningstunnor till entreprenörer, säger Jakob Møller. Göma har kvar sin försäljningsorganisation i Sverige och Danmark och har även dotterbolag i Tyskland och Polen. I Finland samarbetar Maitekno med Göma.

Målet med Gömas nya flytgödselspridare är att vara bättre än Samson men ha samma pris. Att företaget så snabbt kunde ta fram en egen flytgödselspridare beror på att de sedan tidigare byggt mycket egen styrutrustning på de maskiner som sålts från Samson. Av produktionen på Göma går 15 procent till entreprenörer inom slamsugning och 85 procent till lantbruket. Göma har även agenturer och en av dem är nederländska Vervaets självgående flytgödselspridare samt tyska Streumsasters fastgödselspridare.

– Det är många som efterfrågar vågceller på fastgödselspridaren och det kunde vi inte erbjuda på Samson, men det har vi nu, säger Søren Jensen, som är ansvarig för den svenska marknaden.

Det sker en ständig utveckling på Göma. Ett exempel är sensorer som mäter kväveinnehållet i gödseln, så att datorn kan reglera flytgödselspridarens giva efter den.

Doseringskort finns sedan länge och även automatisk lufttrycksreglering i hjulen.