Arkiv

SLC - Foodday2
Ekonomilaboratoriet avrundade med innovativ matdag i Vasa

Seminariet Food Innovation Day som arrangerades i Vasa i midsommarveckan hade ett brett upplägg med allt från kanadesiska perspektiv till växtförädling och en rad företagspresentationer på programmet.

SLC - Nysand1
Läget inte oroväckande i Österbotten, men regn behövs framöver

Årets odlingssäsong har sett lovande ut i början. Varierande väderförhållanden och ett par varma och torra veckor i juni har dock medfört utmaningar. Nu skulle det behövas lite regn, betonar växtodlingsrådgivaren Mattis Nysand.

2.400 färre ansökningar om åkerstöd i år

Sammanlagt 43.382 gårdar ansökte om åkerstöd år 2023. Detta är cirka 2.400 gårdar färre än i den samlade stödansökan för jordbrukare året innan, uppger Livsmedelsverket.

Beslutsfattandet om investerings- och startstöd för jordbruket inleddes

NTM-centralerna har inlett beslutsfattandet om investeringsstöd för jordbruket och startstöd för unga jordbrukare. NTM-centralerna fattar först beslut om ansökningar som inkommit under den stödperiod som avslutats den 10 maj, meddelar Livsmedelsverket.

SLC: Näringsrekommendationerna måste beakta finländskt jordbruk

När de finländska kostråden revideras utgående från de nya nordiska näringsrekommendationerna 2023 måste våra finländska förhållanden och förutsättningar för matproduktion, självförsörjning av livsmedel och matkultur beaktas. Det säger SLC:s ordförande Mats Nylund om de nya nordiska näringsrekommendationerna, som kommer att inverka på det finländska jordbruket.

Fältträffar på Kimitoön 27.6 och i Nagu 4.7

Finska Hushållningssällskapet ordnar fältträff tisdag 27.6 kl.17 hos FHS:s viceordförande Kenneth Ginman på Rosendal-Backa gård, Rosendal västra 43, 25860 Björkboda och tisdag 4.7 kl.17 hos ordförande Torolf Karlsson på Galls gård, Skärgårdsvägen 5386, 21670 Pärnäs.

SLC - Slotte Juni23 Nvk
Årets Kock åkte på gårdsbesök i huvudstadsregionen

Under måndagen ordnade SLC och MTK en utflykt för vinnarna av Årets Kock och Årets Servitör 2022 för att göra dem bekanta med primärnäringarna. Dagen tillbringades på gårdar i huvudstadsregionen där gruppen fick bekanta sig med allt från ätbara blommor till kossor.

SLC - Hastfm1
FM för arbetshästar avgjordes i Jakobstad

Tapsan Tahti, en 21 år gammal hingst från Virolahti, visade att gammal är äldst när han tillsammans med sin körsven Markku Mässeli tog hem segern i Arbetshäst-FM för finska kallblod senaste lördag. Hingsten som tidigare gjort bra ifrån sig på travbanan har nu en ny karriär som arbetshäst och i dragmomentet orkade han med en 950 kilo tung släde som drogs på sandunderlag.

SLC - Robot1
Jordbruksrobot testas på sockerbetsfält i Pemar

Krav på ökad produktivitet och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel gör att robottekniken vinner terräng inom jordbruket. Ännu är jordbruksrobotar sällsynta i Finland, men de väntas bli en vanligare syn på åkrarna i framtiden, speciellt inom sockerbetsodlingen.

SLC - Grissektorn Jun23 Ct
Utmaningar finns, men relativt stabilt läge inom svinsektorn

Det finns alltid utmaningar inom jordbrukets sektorer. Men det finns också mycket som är bra – och det borde jordbrukarna och dess organisationer bli bättre på att föra fram. Det tycker svinproducenterna Kenneth Dalkarl och Tommy Ehrs i Vörå.

SLC - Dsc 0094
Hur står det riktigt till på Novia i Ekenäs?

Paul Riesinger, lektor och lärare i växtodling på Novia, har ett tungt år bakom sig med utmattning, uppgivenhet och sjukledighet som en följd av en långvarig tvist med arbetsledningen. Det enda som riktigt fått honom att orka är viljan att undervisa nya generationers agrologer och passionen för växtodlingen. Han vet att han är en omtyckt lärare och han jobbar hårt för att förtjäna de ungas respekt. Hans kunnande är välkänt och uppskattat också ute på fältet och bland samarbetsparters. Däremot upplever han inte att hans arbete uppskattas på den egna arbetsplatsen.

SLC - Noviaekenas
Fint skolhus står närmast tomt

När man promenerar runt i Novias huvudbyggnad i Ekenäs ekar det i korridorerna. Rum efter rum står tomma och oanvända. Orsaken är inte att det är sommarlov utan så har det varit redan i flera år.