Datainsamlingen i den globala statistiska undersökningen Lantbruksräkningen 2020 är nu på slutrakan i Finland. I Naturresursinstitutets statistiska undersökning har det hittills inkommit nästan 40.000 svar, vilket omfattar 87 procent av alla jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland.
Arkiv
Inom ramen för Landsbygdens stödpersonnätverk finns flera utbildade svenskspråkiga stödpersoner som erbjuder samtalshjälp för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden. I senaste LF fanns tyvärr ett par felaktiga telefonnummer, här de rätta!
Har du stött på problem med dina täckdiken? Välkommen på webbinariet ”Täckdikning – problemlösning och planering 9.4 kl.10-11.30.

Nästa vecka utkommer ingen papperstidning p.g.a. påskhelgen.

Arlas Sverigechef Patrik Hansson blir ny VD för Arla Foods Tyskland från den 1 juni 2021. Han ersätts av Kai Gyllström, VD för Arla Foods Finland.

Såväl bryggerier som odlare är intresserade av inhemsk humle. Naturresursinstitutet har undersökt över tusen prover på finsk humle som medborgare skickat in. Tjugo av dessa valdes till ett odlingsförsök som inleddes i höstas. En del av de valda humlesorterna har använts för att tillverka öl, mjöd eller hembryggt öl i årtionden.


Inhemska torkade tomater på burk. Gjorda på andra klassens tomater som annars skulle slängas. Det är ett exempel på vad företaget LivsVinn sysslar med. Det känns bra att ta tillvara produkter i syfte att minska svinnet, säger företagaren Linnea Strand i Närpes.

Landskapsregeringen på Åland vill införliva gamla stengärdsgårdar i en ny förordning om naturvård på Åland. Förslaget väcker inom Ålands Producentförbund farhågor om nya begränsningar som lägger sten på bördan för jordbruksproducenter och andra markägare.

Han blev ekologisk växtodlare 1996. Sedan några år tillbaka kan Conny Englund också titulera sig ekologisk fårproducent. Nu ökar produktionen stadigt i det nya fårhuset i Purmo. En bidragande orsak till att han valde att investera är faktiskt en hjärtinfarkt som han drabbades av.
Brittiska forskare vid universitetet i Bristol står redan i startgroparna med gensaxen i högsta hugg. De utvecklar ett genredigerat vete med sänkta halter av akrylamid som bildas vid bakning. Detta ska resultera i ett rostbröd med reducerad cancerrisk.

Den brittiska regeringen kommer inom kort att ta ställning till den gröna gentekniken och framför allt gensaxen. Mycket tyder på att regeringen kommer att upphäva det nuvarande förbudet mot gensaxen, till skillnad från EU.