Arkiv

Kossorna kommer till Helsingfors Universitet

Korna Orawa och Okadi finns på plats tisdagen den 5 november kl.11-13 utanför Helsingfors Universitets Porthania-byggnad i centrum av Helsingfors. De båda korna visar gärna upp sig eftersom de är vana utställningskor som tycker om människor.

SLC - Semi 1
Vattenhushållningen ödesfråga i kampen mot extremväder

Extrema väderförhållanden med växelvis torka och alltför mycket regn har blivit en växande plåga också för det åländska jordbruket. Som en del av utvärderingen av det åländska Landsbygdsutvecklingsprogrammet 2014-20 ordnade landskapsregeringen förra veckan ett seminarium om kunskapsstöd, digitalisering och innovationer för att möta problem som extremväder för med sig.

SLC - Semi 2
Nya grepp för lantbrukets rådgivning

Hushållningssällskapets vd Magnus J Stark pratade både om äppel och päron, men också lök och potatis, när han på landskapsregeringens seminarium berättade om den framtida jordbruksrådgivningen på Åland. Han pendlar från Sverige till jobbet på Åland som han tillträdde i början av maj i år.

SLC - Semi 4
Riklig soppa kan rädda rekordstora lökskörden

Årets lökskörd är rekordstor inte bara på Åland utan i hela landet.

SLC - Highres Close Up Of Laboratory Probes
EU-länder vill anpassa lagstiftningen om gensaxen

EU:s medlemsländer uppmanar den tillträdande EU-kommissionen att tillåta nya växtförädlingsmetoder som använder gensaxen. Länderna efterlyser bland annat en studie som klarlägger hur lagstiftningen kan anpassas till dagens tekniska nivå.

Gör odlingsplanen i god tid!

Nora Lindroos, växtodlingsrådgivare vid Finska Hushållningssällskapet, påminner om odlingsplaneringen och varför det är viktigt att börja med den i god tid.

Ingen chans att tävla med ålderstigna verktyg

Denna vecka protesterade 23 tyska organisationer med anknytning till jordbruk, växtförädling och och livsmedel mot de stela EU-reglerna för gensaxen. De anklagar EU för att tvingas arbeta med ålderstigna metoder.

Över en miljon för tydligare etiketter i EU

Medborgarinitiativet EatOriginal, som vill att EU-kommissionen ska ta fram ett lagförslag om etiketter för mat, fick ihop mer än de nödvändiga en miljon underskrifterna. 1,1 miljoner människor skrev under för att försöka få fram en lag som garanterar att konsumenterna får veta exakt var maten kommer ifrån.

Svenska riksdagsgruppen motionerar om bidrag till yrkesfiskarna

Svenska riksdagsgruppen föreslår i en budgetmotion ett anslag på 100.000 euro till Finlands yrkesfiskarförbund i nästa års statsbudget. Det här anslaget är ett av dem som ministerierna och regeringen så gott som per rutin brukar ta bort i beredningen av budgetpropositionen för följande år, och som riksdagen sedan korrigerar.

Spillningsprover från vargar samlas in för DNA-analys

Under vintern 2019/2020 organiserar Naturresursinstitutet och Finlands viltcentral en insamling av spillningsprover från vargar i Österbotten och sydvästra Finland.

SLC - Vildsvinehegn Juli 2019
Danmark avstår från att testa döda vildsvin

Den senaste veckan har åtminstone nio döda vildsvin påträffats längs stränderna på den danska ön Ærø i det sydliga inloppet till Lilla Bält. Vildsvinen har bärgats och destruerats utan att kadavren testats med avseende på eventuell svinpest. Handlingssättet uppges bero på att de danska myndigheterna vill ta det säkra för det osäkra. Om vildsvinen skulle testas positivt på afrikansk svinpest kan sjukdomen registreras som ett danskt utbrott.

Britterna går till nyval i december

Britterna går till nyval den 12 december. Det beslöt parlamentets underhus på tisdagen. Därmed vill premiärminister Boris Johnson lösa den fastlåsta brexitsituationen.