Vitkindad Gas Ilkka Elo Pohjois Karjalan Ely Keskus A75A4Fc7 Bddc 42E8 Adc2 1F42E3E1B240
Ansökningar om bidrag för skador som år 2021 orsakats av djur som fridlysts med stöd av naturvårdslagen ska lämnas in senast den 31 december 2021. Ilkka Elo/Norra Karelens NTM-central
Jordbruk

År 2020 ersattes
ett rekordstort antal skador
orsakade av fridlysta djur

Närings-, trafik- och miljöcentralerna betalade i fjol sammanlagt cirka 4,7 miljoner euro i bidrag för att ersätta skador orsakade av fridlysta djur. Den andel som betalades för skador som vitkindade gäss orsakat på odlingar utgjorde 3,4 miljoner euro, uppger Miljöministeriet.

Andra skador som ersattes i fjol var skador som kungsörnen orsakat renhushållningen. Ersättningen för dessa uppgick till nästan 1 miljon euro. Dessutom betalades nästan 40.000 euro för skador som fiskgjusar orsakat för fiskodlingar.

På våren förra året vistades de vitkindade gässen på åkrar i östra Finland i flera veckor och orsakade exceptionellt omfattande skador på odlingarna i området. År 2020 var skadorna koncentrerade särskilt till Norra Karelen (ca 60 procent) och Sydöstra Finland (ca 23 procent).

Nya lösningar söks

Vid miljöministeriet pågår flera projekt för att genomföra förslagen från arbetsgruppen för frågor som rör vitkindade gäss. Avsikten är att regeringens proposition om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur ska lämnas under 2021.

Naturresursinstitutets projekt för gåsåkrar som lösning på konflikten mellan människan och vitkindade gäss utreder hur väl fågelåkrar fungerar när det gäller att förebygga skador. Projektet finansieras av miljöministeriet och genomförs i nära samarbete med jordbrukare i området.

Myndighetsuppgifterna i anslutning till ersättningsförfarandet vid NTM-centralerna har stärkts genom att en koordinator för fridlysta arter anställts vid NTM-centralen i Norra Karelen. Behandlingen av undantagslov har dessutom förbättrats bland annat genom att myndighetsresurserna stärkts och genom att man uppmuntrat till att ansöka om gemensamt undantag i syfte att jaga bort gäss.

Ansökningar om bidrag för skador som år 2021 orsakats av djur som fridlysts med stöd av naturvårdslagen ska lämnas in senast den 31 december 2021. Om en skada som uppkommit detta år kan fastställas och bedömas först våren 2022, kan ansökan om bidrag lämnas in fram till utgången av maj 2022.

En oavhängig expert som godkänts av NTM-centralen ska alltid på plats verifiera och fastställa skadorna på odlingar, djur och byggnader.