Yara 4 H Sackinsaml 1
Johanna Österholm samlar ihop Yaras gödselsäckar för 4H:s insamling i östra Nyland. Det är ett tufft jobb att hantera säckarna och packa många säckar in i en säck. Blir säckarna våta är de särskilt svåra att hantera och då lösgörs också en del av gödselresterna från dem vilket gör arbetet mindre trevligt.
Jordbruk Livet på landet

Säckinsamlandet är
framför allt en miljögärning

4H:s säckinsamling är just nu i full gång. Insamlingen omfattar storsäckar, småsäckar och skyddshuvor från gödselpallar. I östra Nyland är Johanna Österholm från Lappträsk en av de allra aktivaste samlarna.

Insamlingen av handelsgödselsäckar är sedan länge ett etablerat samarbete mellan 4H och gödseltillverkaren Yara. Säckarna samlas in i hela landet och i östra Nyland är Johanna Österholm från Lappträsk en av de allra aktivaste samlarna.

– Jag har hållit på med det här ett antal år nu. Visst känns det bra att göra det och för mig har det alltid varit någonting jag sysslat med ut över allt annat, skola, studier eller sommarjobb. Jag tycker det främst är en miljögärning. Säckarna, den här plasten, fås ju på det här sättet bort från landsbygden och kan återanvändas, säger hon.

Förutom Yaras gödselsäckar omfattar insamlingen också storsäckar för utsäde från Hankkija, Lantmännen Agro, Lantmännen Feed, Raisioagro och Tilasiemen samt fodersäckar från Hankkija.

Yara 4 H Sackinsaml 2
Bjarne Österholm hjälper dottern Johanna med frakten av säckar till den lokala insamlingspunkten. Bjarne Österholms barn har samlat ihop säckar för 4H sedan 1989.

Lång syskontradition

Johanna Österholm är det fjärde barnet i syskonskaran Österholm som samlar in säckar för 4H. Hennes äldsta bror började med redan 1989.

Insamlandet har varit möjligt tack vare deras far Bjarne Österholm som följt med och kört skåpbil och andra fordon under årens gång. Bjarne Österholm är känd för många som företagare vid lantbruksaffären i Lappträsk kyrkoby.

– Vi började med äldsta sonen och sedan har vi fortsatt med alla barnen. Det har ju blivit några år i och med att Johanna är yngst och det är 16 år mellan henne och hennes äldsta bror. Det bästa med samlandet är att det lär barnen att vara företagsamma, säger han.

4H:s säckinsamling fortsätter och levererar man själv säckarna till de bekanta insamlingspunkterna runt om i bygderna har man fortfarande möjlighet att göra det.

I Sjundeå och Kyrkslätt är insamlingen öppen 26-30.6. I Pargas till och med 28.6 och på Kimitoön ännu under lördag 29.6 kl.10-15. I Österbotten pågår insamlingen 1.6-31.7.