SLC

Anklagelser om mobbning
och osakligt beteende på
arbetsplatsen vid
Landsbygdens Folk och SLC

Journalistfackets tidning Journalisten hade i sitt senaste nummer (11.11) en artikel som tar avstamp i uppsägningarna här på Landsbygdens Folk och SLC i Helsingfors i november 2020. Artikeln beskriver allvarliga händelser från början av 2000-talet och slår också fast att arbetsplatsmobbning och osakligt beteende förekommer i vår arbetsgemenskap fortfarande i dag.

Landsbygdens Folk och dess utgivare SLC tar anklagelserna på största allvar och vi inledde förra veckan ett arbete för att utreda om anklagelserna har grund eller inte. För arbetet anlitar vi en extern arbetsplatspsykolog och en minst lika viktig uppgift för psykologen är att hjälpa oss alla att bearbeta eventuella händelser. Redan att bearbeta detta, att vår arbetsplats nu hängts ut i offentlighetens ljus, kräver sakkunnig hjälp.

Det som det till syvende och sist handlar om, att bete sig sakligt och vänligt på sin arbetsplats, är inte på något sätt omöjligt. Jag känner alla i vår arbetsgemenskap och vet att vi klarar av det. Men jag vet också att förnuftiga människor gör dumheter ibland och att ett visst beteende kan utvecklas till ett mönster eller en jargong som kan såra andra. Som människor på en arbetsplats har vi alla ett kollektivt ansvar för att se till att ingen mår illa här.

Staffan Pehrman
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Landsbygdens Folk