9929477916Faf5Be Org
Som en betydande kornköpare vill Altia stöda miljövänliga odlingsmetoder som motverkar klimatförändringen. FOTO: Altia
Jordbruk

Altia och BSAG fortsätter
samarbetet för Östersjön

Altia förnyar sitt åtagande för Östersjön och fortsätter samarbeta med Baltic Sea Action Group. En central del av det nya åtagandet är utbildning i regenerativ odling som erbjuds alla Altias kontraktsodlare. Som en betydande kornköpare vill Altia på det här sättet stöda miljövänliga odlingsmetoder som motverkar klimatförändringen.

Altia har samarbetat med BSAG redan under fem år. I och med det förnyade åtagandet utökas målsättningarna och nya arbetsredskap tas i bruk för att främja ett regenerativt jordbruk.

Som en del av sitt åtagande 2018 deltog Altia med utvalda kontraktsodlare i BSAG:s Carbon Action-pilotprojekt. Kontraktsodlarna deltog i piloten genom att avsätta en del av åkerarealen för en undersökning där man samlade information om odlingsmetodernas påverkan på jordmånen.

Altia stod för kostnaden för markproven och förband sig att informera sina odlare och andra intressegrupper om Carbon Action. Vintern 2020 ordnades ett mycket lyckat seminarium om kolodling för Altias kontraktsodlare.

God praxis för regenerativa odlingsmetoder

I det förnyade åtagande för Östersjön förbinder sig Altia att klargöra hur god praxis för regenerativa odlingsmetoder kan införas i upphandlingskriterierna år 2025. Altia kommer också att erbjuda utbildning i regenerativa odlingsmetoder för sina kontraktsodlare med målsättningen att alla har deltagit i utbildningen före år 2025. Altia stöder också BSAG:s arbete genom årliga donationer.

– Att ta in regenerativ odling i upphandlingskriterierna och samtidigt erbjuda utbildning för att stöda kontraktsodlarna är ett ambitiöst åtagande också för ansvarstagande företag, konstaterar BSAG:s VD Michaela Ramm-Schmidt.

I regenerativ odling förbättrar man, vid sidan av matproduktionen, jordmånens växtskick, ökar kolförrådet, stöder naturens mångfald och minskar näringsavrinning. Med regenerativa odlingsmetoder kan man också förbättra skördarna, vilket skapar ekonomisk vinst för odlarna.

– Altia köper årligen över 200 miljoner kilo finländskt korn från omkring 1.500 gårdar. Det är klart att det har en stor betydelse ifall vi lyckas stöda våra kontraktsodlare i att förbättra åkermarkens växtskick samt motståndskraft mot extrema väder. Klimatförändringen kan förstås inte stoppas enbart med åtgärder på de finländska åkrarna, men det lönar sig att dra sitt stå till stacken och visa gott exempel för andra, säger Altias anskaffningschef Kari Kiltilä.

Michaela Ramm-Schmidt understryker att samarbetet med Altia är mycket betydelsefullt för BSAG.

– Vi anser att det är viktigt att livsmedelsproducenterna allierar sig med primärproducenterna och inser att båda drar nytta av samarbetet på lång sikt. Östersjön är vår slutkund och klimatåtgärder som inriktar sig på jordhälsa är också till nytta för havet, både genom minskad avrinning från åkrarna och allmänt genom åtgärder som bromsar klimatförändringen.