Livet på landet

Ålands 4H ordnar jägarexamen

Ålands 4H-distrikt ordnar i mars tillsammans med Finströms jaktvårdsförening en jägarexamen för dem som funderar på att ta jaktkort.

Verksamhetsledaren Jaana Ojanen berättar att intresset för jakt är stort. I fjol ordnades två kurser med 20 deltagare, men på grund av coronarestriktionerna begränsas gruppen i år till högst 15 personer.

Anmälningstiden går ut den 28 februari och i början av veckan var redan ett tiotal anmälda.

– Dessutom vet jag att det inom Finströms jaktvårdsförening finns några intresserade.

Kursen består av fyra teoriföreläsningar samt ett provtillfälle och den är öppen också för andra än medlemmar i 4H. Det finns ingen lägsta åldersgräns för jägarexamen, men rekommendationen är 12 år.

Jaana Ojanen tycker att utbildning för jägarexamen passar bra in i 4H:s vision och arbete.

– Det handlar ju ingalunda bara om jakt och att skjuta djur. Deltagarna får lära sig viltvård och att ta hand om djur och natur samt vett och etikett i samband med jakt.

Kursen följer Ålands landskapsregerings nya jägarexamenspärm ”Handledning för jägarexamen” som deltagarna rekommenderas skaffa från någon bokhandel innan kursen startar. 

Kursavgiften är 40 euro och den betalas direkt på plats vid det första kurstillfället i Breidablick den 8 mars. Då kommer också några exemplar av examenspärmen att finnas till försäljning.

Anmälan görs via Ålands 4H:s hemsida.