Jordbruk

Åland siktar mot
ny djurskyddslag

Före årsskiftet räknar landskapsregeringens utvecklingsminister Alfons Röblom med att tillsätta en sakkunnig arbetsgrupp för att förnya den åländska djurskyddslagen.

Frågan var aktuell redan under den förra landskapsregeringens tid. Då var tanken att den nya finländska djurskyddslag som utarbetades av regeringen Sipilä också skulle träda i kraft på Åland.

När Helsingforsregeringen låtit sitt lagförslag förfalla väcktes ett åländskt medborgarinitiativ för en ny djurskyddslag. Efter behandling i lagtinget uppmanades landskapsregeringen att utarbeta ny lagstiftning om djurvälfärd utgående från aktuell vetenskaplig kunskap om djurens välbefinnande. Det påpekades att lagens tyngdpunkt bör förskjutas från traditionellt djurskydd till främjande av djurens välfärd.

Lagtingsutskottet föreslog också att den nya åländska djurskyddslagen utarbetas med beaktande av den nya rikslagen om djurvälfärd som nu är under beredning i Helsingfors. Enligt statsrådets lagstiftningsplan ska ett förslag till lag om djurs välbefinnande ges till riksdagen i augusti 2021.

– Det är smart att avvakta och se vilka förslag som finns med i det rikets lagförslag och samtidigt överväga vilka särskilda bestämmelser som kan behövas för Ålands del, tycker Alfons Röblom.