Thermoseed
ThermoSeed-metoden utnyttjar vattenånga för betning av utsäde. FOTO: Lantmännen BioAgri
Jordbruk

Finland får produktionslinje för
utsäde som betats med ånga

Den första finländska Lantmännen ThermoSeed-produktionsanläggningen byggs nu i Egentliga Finland. ThermoSeed är en patenterad metod från Sverige, som genom vattenånga förstör patogener i utsädet och gör att fröet gror snabbare.

Lantmännen Agro bygger den första finländska ThermoSeed-produktionsanläggningen i Vihervakka, meddelar företaget i ett pressmeddelande. ThermoSeed är en betningsmetod som utnyttjar het vattenånga istället för kemikalier.

– Vi går mot ett mera hållbart jordbruk, säger Juho Urkko, produktgruppschef på Lantmännen Agro. Det är frågan om en innovativ investering i miljonklassen. Marknadsbaserad efterfrågan på utsäde har ökat exponentiellt och hållbara växtproduktionsprocesser efterlyses både i Finland och globalt.

Produktionen av ThermoSeed-betat utsäde inleds nästa höst, och utsädet kommer då att finnas till försäljning. Under det första driftsåret är målet att producera 100 lastbilar med utsäde.

Så småningom ska metoden omfatta två tredjedelar av det utsäde som levereras av Lantmännen Agro. Produktionslinjens kapacitet uppgår till cirka 15.000 ton, eller 375 lastbilar per år.

Lämpligt för alla gårdar

ThermoSeed-metoden är lämplig för odling av vete, korn, havre och råg samt för ekologiska gårdar. En av de största fördelarna med ThermoSeed är att utsädet gror snabbare, meddelar Lantmännen Agro. Den heta vattenångan stimulerar groningsprocessen vilket ger starka och livskraftiga plantor. Metoden förstör också nematoder, skadedjur och mögeldamm på utsädets yta.

– Metoden ger samma avkastningsnivå som kemisk utsädesbehandling men är säker och miljövänlig. ThermoSeed-utsäde är inte heller dyrare än kemiskt betat utsäde, säger Urkko.

Över hälften av utsädet i Sverige och Norge är redan kemikaliefritt, och intresset för metoden ökar också i övriga Europa.

Säkert för barn och husdjur

ThermoSeed-metoden har testats flitigt på nordiska grödor. I Finland har ThermoSeed-metoden testats vid Lantmännen Agros försöksgård i Hauho.

– Utsädet är säkert att använda eftersom det dammar mindre än obetat eller kemiskt betat utsäde. ThermoSeed-utsädet är så rent att det inte gör någonting om det hamnar i munnen på ett barn eller ett husdjur, säger forskare Anni Kymäläinen, som arbetar på försöksgården.

Metoden har alltså många fördelar, men biter dåligt på kornflygsot, skriver Lantmännen Agro. Därför behövs fortsättningsvis även kemisk betning.