Prisbarometer 1 A
Torbjörn Björkman hoppas på hjälp från åländska skogsägare för att få en bättre bild av virkespriserna på Åland.
Skogsbruk Marknad Tema

Åländska skogsvårdsföreningen
startar barometer för
virkespriser

Efter modell från fastlandet har Ålands Skogsvårdsförening börjat bygga upp en databas för de åländska virkespriserna.

Bakgrunden är att Åland inte alls funnits med i den virkesprisbarometer som regelbundet publiceras i tidningen Skogsbruket, trots att även åländska virkesuppköpare har skyldighet att rapportera in sina skogsaffärer till naturresursinstitutet Luke.

– Särskilt nu efter den svåra stormen Alfrida har våra medlemmar börjat fråga efter prisuppgifter för Åland, säger den åländska skogsvårdsföreningens verksamhetsledare Torbjörn Björkman.

På fastlandet rapporterar skogsvårdsföreningarna som känt in sina virkespriser till Svenska lantbruksproducenternas centralförbund så att man på SLC:s hemsida på nätet kan kolla upp prisnivån i sin egen region.

Vill ge skogsägarna ”hum” om prisnivån

Skogsvårdsföreningarna på fastlandet har genom sin försäljning och förmedling av virke till industrin också affärsverksamhet, vilket Ålands Skogsvårdsförening med sin enbart rådgivande funktion inte sysslar med.

– Men vi tycker ändå att det skulle vara bra för våra medlemmar att få ett hum om gällande prisnivåer på Åland, förklarar Björkman.

Han och föreningens två skogsbruksingenjörer Mikael Berglund och Kristian Holmström hoppas därför att medlemmar tar kontakt. Prisuppgifterna redovisas givetvis utan att uppgiftslämnarnas namn kommer fram.

Ålands Skogsvårdsförenings tre anställda bedriver alla privata skogsbruk vid sidan om rådgivningsarbetet och prisuppgifter från deras försäljningar finns redan som ett litet boägg för den åländska virkesprisbarometern.

– Enbart de prisuppgifter som vi hittills fått in kommer vi inte att publicera. Men kanske börjar vi senare sända in uppgifter om åländska skogspriser till SLC och den finska motsvarigheten MTK. I slutet av året kan det också bli aktuellt att sätta in uppgifter om virkespriserna på Ålands Skogsvårdsförenings hemsida.

Priserna steg med nya konkurrensen

Torbjörn Björkman betonar att årets virkespriser på Åland handlar om vindfällen efter stormen Alfrida och därför inte är jämförbara med virkeshanteringen och försäljningar på fastlandet.

Men även utan de kostnadskrävande stormavverkningar som nu sänker prisnivån på Åland finns det enligt Björkman utrymme för höjningar.

– Rotprisnivån på Åland för de tre senaste åren var 15,27 euro per kubikmeter jämfört med 36,60 för Åboland och Egentliga Finland, konstaterar Björkman.

Men han pekar också på en ljusglimt.

– När Kennet Berndtsson i fjol somras startade sin firma SkogAx som förmedlar virke till Stora Enso i Finland for priserna på Åland upp med ett antal euro. Den saken är ingenting att hymla om.