Jordbruk

Åländsk spannmålsodling
redan för 5.000 år sedan

Redan under stenåldern för 5000 år sedan odlades det spannmål på Åland. Den här sensationella upptäckten har gjorts av doktoranden Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet i samarbete med forskare från Statens historiska museer i Stockholm.

Hittills har man trott att befolkningen under gropkeramiska perioden endast var jägare och samlare, men med hjälp av C14-metoden har forskarna nu daterat ett korngryn från en åländsk boplats ca 5.000 tillbaka i tiden. Forskarna tror till och med att de tidiga ålänningarna och människor i Roslagen på andra sidan Ålands hav redan på den här tiden också kan ha bryggt öl.

På Åland har forskare även hittat bröd- och klubbvete, som endast är några hundra år yngre än det äldsta korngrynet. På åländska boplatser från samma period har man bland annat också hittat skal av nötter samt äppelkärnor och nypon.

De äldsta spåren av spannmålsodling från finländska fastlandet är från Raseborgstrakten. Dessa fynd är ca 3.500 år gamla.

Forskningsrapporten om Finlands äldsta korngryn (Hunter-Gatherers Adopt Cultivation at the Farming Extreme of Northern Europe 5000 Years Ago) publicerades den 20 mars och kan fritt läsas på nätet i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.